Mercedes najavio bežično punjenje električnih automobila sa osvježenim S 500 e modelom

Bežično punjenje u svijetu električnih automobila nije potpuna novost, ali Mercedes najavljuje da efikasnost njegovog sustava za električna i hibridna vozila iznosi čak 90 %. Sve bi se to trebalo odnositi na osvježeni S 500 e model.

Wireless nam je omiljeni pojam koji koristimo za internet potrebe, ali kako je krenulo izgleda da će biti i korišten i za punjenje automobila. Onih električnih i hibridnih, jasno. Električni automobili su daleko stigli, jasno je to svakome, ali su uvijek ograničeni javnom i privatnom infrastrukturom za punjenje. To je dio njihove prirode. Ali i ponekad strahom vozača od nestanka energije prije dosezanja odredišta, kad smo već kod toga. A i vrijeme potrebno za punjenje i.. no dobro. Prijeđimo na dobre vijesti.

Kako proizvođači automobila sve više ulažu u e-automobile, nije čudnovato da je jedno od područja istraživanja i poboljšavanja i famozno punjenje električne baterije. BMW i Mercedes-Benz u tome prednjače.

Cijeli sustav je već ponuđen na testiranje od strane Mercedesa, a sastoji se od ploče na podu parkirnog mjesta (ili garaže) koja se spaja s izvorom električne energije te sitnom pločom u automobilu. Električna energija se prenosi bez gubitka, indukcijom. Na tom tragu će Mercedesova luksuzna hibridna limuzina S 500 e već sljedeće godine, a vezano za zakazani facelift, tako dobiti sustav wireless punjenja. Isti će sustav kupac moći instalirati, kako je navedeno, u svojoj garaži, na svom parkirnom mjestu i sl. Radit će se zapravo o opcionalnoj opremi koja će biti dostupna uz klasični punjač, a automobil će također navoditi vozača kako da se pravilno parkira te omogućiti usput ovom novom sustavu da napuni baterije automobila.

Inače, u Mercedesu tvrde kako je punjač navedenog sustava indukcijskog punjenja snage 3,6 kW od iskoristivosti skoro 90%. Isto tako, osvježeni novi S 500 e će dobiti nove litij-ionske baterije i to većeg kapaciteta što bi omogućilo i veću električnu autonomiju. I to za više od 50%, tj. sa dosadašnjih oko 30 km, na oko 50 km. Nije loše, uopće. Na samom kraju nadodajmo i kako su isto tako u Mercedesu potvrdili da će već od 2018. godine njihova vozila biti i kompatibilna s CCS (Combined Charging System – AC + DC) sustavom punjenja što bi omogućilo brže punjenje automobila u javnosti nego što je to trenutačno slučaj. Izgleda, također, da će do kraja 2017. u Mercedesu planirati predstavljanje čak još 10 novih plug-in hibridnih modela, a spomenuta tehnologija bežičnog punjenja bi posljedično trebala još više oplemeniti ponudu kad je riječ o tako jednom praktičnom rješenju.

Automobili.hr