Antifriz štiti motor od smrzavanja i korozije!

Vozači vrlo rijetko ili nikako provjeravaju antifriz u motoru.

Osnovno je pravilo da ga ima dovoljno te ono što je osobito važno pri niskim temperaturama ispod nula stupnjeva Celzija, da je što otporniji na smrzavanje, jer ako se pretvori u led napravit će veliku štetu na motoru i priuštiti vam skupi popravak.

Antifriz, odnosno rashladna tekućina u motoru, je tekućina za prijenos topline koja služi za zaštitu hladnjaka i samog motora od korozije, ljetnog zakuhavanja i smrzavanja zimi.

Ovi proizvodi, popularno nazvani antifrizi, uglavnom se proizvode od monoetilenglikola i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije.

Antifriz, bez obzira na boju i marku proizvođača, proizveden je prema normama koje zadovoljavaju zahtjeve propisane normama međunarodnih strukovnih udruga i iznimno stroge zahtjeve proizvođača motora.

Važno je napomenuti kako se može kupiti koncentrirani antifriz koji treba pri ulijevanju razrijediti i antifriz koji je već razrijeđen pa ga samo treba uliti u rashladni sustav motora.

Obje vrste antifriza jednakog su sastava, a najbitnija je razlika što je kupnja koncentrata jeftinija za kupca.

Antifriz koncentrat treba razrijediti vodom do željene koncentracije.

Da bi se osigurala dovoljna zaštita od korozije, najmanja koncentracija antifriza u vodi treba iznositi oko 30 posto, što opet zna varirati od proizvođača do proizvođača.

Koncentrirani antifriz treba razrijediti u vodi, koja može biti i iz vodovoda, a treba iznositi oko 33 posto, a ta koncentracija osigurava zaštitu od smrzavanja zimi do -18 stupnjeva, odnosno, vrenja ljeti do 104 stupnja Celzija.

Najsigurnije je pogledati na ambalažu koji su omjeri miješenja preporučeni i do koje negativne temperature pružaju zaštitu od smrzavanja.

Najčešće se omjer miješanja 1:1 koristi za maksimalnu zaštitu od smrzavanja do minus 30 ili minus 35 stupnjeva Celzija.

Odstupanja u vrijednostima moguće su zavisno od proizvođača antifriza i tipa antifriza.

Za pripremu smjese koncentriranog antifriza i vode, uz destiliranu vodu se može koristiti i voda iz vodovoda, jer tvrdoća vode ne utječe na djelotvornost antifriza.

Smjesa koncentriranog antifriza i vode koristi se dvije, pa i više godina, ovisno o priređenoj koncentraciji, uvjetima primjene i preporuci proizvođača vozila ili motora koji je izvršio atestiranje antifriza.

Količinu rashladne tekućine možete provjeriti i sami u ekspanzijskoj posudi i po potrebi je doliti, a otpornost na smrzavanje kontrolira se jednostavnim i jeftinim uređajem s kuglicama koje pokazuju do koje temperature se ne ledi.

I za kraj jedna jako važna napomena – antifriz je otrovan i ekološki nije podobno ga ispustiti iz motora u okoliš, već ga je potrebno na odgovarajući način prikupiti i zbrinuti.

Automobili.hr