Mogu li moderni automobili biti na meti hakera?

Itekako. Povezanost automobila s internetom čini ih ranjivijim – znate li kako se broj hakerskih napada na automobile od 2016. godine do danas povećao za više od 600%?

Evo još jedne zgodne činjenice – znate li kako današnji automobili imaju više od 150 milijuna linija koda u svojim informatičkim sustavima, a što je 12 puta više nego zrakopolov F-35. Procjenjuje se kako će se u narednih 10 godina taj broj udvostručiti, a što automatski znači i veća prilika za hakere! Zašto onda kupiti automobil koji se može hakirati… 🙂 No, sigurno je kako će automobilske kompanije sve više ulagati u sigurnost automobila i sprječavanje kibernetičkih napada, već i danas su ta ulaganja značajna.

Prema konzultantskoj tvrtci McKinsey, automobili će biti tehnološki sve napredniji. Tehnološki razvoj automobilske automobil je pretvorio u mobilni centar za obradu podataka, a taj su trend primijetili i hakeri koji sve više napadaju informacijske sustave u automobilima.

Popis mogućnosti koje haker može napraviti kako bi narušio sigurnost je podugačak. Primjerice, mogumanipulirati motorom automobila u pokretu ili kočnicama vozila, mijenjati očitanja brzinomjera, otvoriti brave i prozore, isključiti svjetla, otvoriti prtljažnik i upravljati peračima vjetrobrana. Ono što je donedavno bilo samo scenarij znanstveno fantastičnog filma, sada je postalo izazov za softverske inženjere koji, osim mehaničke sigurnosti, moraju raditi i na digitalnoj sigurnosti.Da je opasnoststvarna dokazuju podaci tvrtke Upstream Security prema kojoj se broj incidenata u internetskoj sigurnosti automobila povećao od 2016. do danas za preko 600%.

Prema podacima automobilske industrije, proizvođači automobila u Europi godišnje troše preko 44 milijarde eura na inovacije, a očekuje se da će vrijednost globalnog tržišta automobilske kibernetičke sigurnosti rasti po stopi od 15% u razdoblju 2019-2029. godine (podaci Analize automobilske cybersecurity industrije).

Sjetite se samo 8. nastavka Fast and Furious serijala iz 2017. godine, a kako bi to možda moglo izgledati…

Racunalo.com