Marksisti Miroslav Bošnjak i Miljenko Galić kao v.d. ravnatelji glavnih školskih ustanova u Širokom Brijegu!

U prošlom jugokomunističkom sustavu profesori marksizma nisu mogli biti direktori bivše franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu i tadašnja vlast bi za direktora uvijek postavljala nekoga tko je završio normalan fakultet. Čak se i tadašnja javnost uglavnom s podsmijehom odnosila prema profesorima marksizma i mnogi bi govorili Fali Tita, Partiju i Jugoslaviju završit’ ćeš marksizam, piše portal Ljubuski.net.

Iako je prošlo više od 25 godina od raspada Jugoslavije i propasti jugokomunističkog sustava, današnja županijska vlast HDZ-a BiH tj. ministrica obrazovanja Ružica Mikulić ne odustaje od marksističkih kadrova i ponovo imenuje profesora marksizma Miroslava Bošnjaka za ravnatelja ili v.d. ravnatelja gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg i Miljenka Galića za ravnatelja ili v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Široki Brijeg.

Odmah treba reći da se marksizam ni u onom sustavu nije izučavao u osnovnoj školi, već u srednjoj školi i na fakultetima. Mnogi se pitaju kakve veze ima profesor marksizma Miljenko Galić s osnovnom školom i da li to HDZ-ova vlast imenovanjem Miljenka Galića laganim koracima uvodi marksizam i u osnovnu školu. Na to pitanje odgovor treba dati sama ministrica obrazovanja Ružica Mikulić. Profesor marksizma Miroslav Bošnjak je bio više od desetak godina ravnatelj gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg. Profesor marksizma Miljenko Galić je bio više godina ravnatelj Srednje strukovne škole Široki Brijeg. Tako je glavni grad Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg jedno vrijeme u obje srednje škole imao ravnatelje profesore marksizma.

Vjerojatno u vrijeme Jerke Ivankovića prvog ministra prosvjete u ŽZH profesori marksizma nisu bili ravnatelji škola. To se uglavnom dogodilo kad je ministarstvo prosvjete preuzeo bivši župan Jozo Marić. Tada su u mnogim školama Županije Zapadnohercegovačke profesori marksizma postali ravnatelji. Na prozivke političkih protivnika da su mu ravnatelji škola profesori marksizma, po pričama iz javnosti Jozo Marić bi se opravdavao na način pa moramo ih negdje zaposliti. Naravno da i profesori marksizma trebaju imati plaću, ali zbog čega bi oni bili ravnatelji, mogli su biti državni službenici po mnogim institucijama.

Obzirom da se HDZ BiH u javnosti predstavlja kao veliki protivnik marksizma i jugokomunističkog sustava, potpuno je neshvatljivo da ministrica obrazovanja Ružica Mikulić ponovo imenuje profesora marksizma Miljenka Galića za ravnatelja ili v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Široki Brijeg, iako se marksizam nikad nije izučavao u osnovnoj školi, ili ponovo imenuje profesora marksizma Miroslava Bošnjaka za ravnatelja ili v.d. ravnatelja gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg, iako u Ministarstvu obrazovanja imaju podatke da Miroslav Bošnjak više od desetak godina kao rukovodeća osoba štiti uposlenje jedne profesorice s krivotvorenom službenom ispravom, da je prije par godina ukinuo zakonsko pravo učenika da polažu ispit pred povjerenstvom, da je bio uposlio dvije profesorice bez raspisivanja natječaja, da ne poštuje pravomoćne sudske presude itd.

Osim ovoga, u Ministarstvu obrazovanja imaju podatke da je Miroslav Bošnjak uposlen i u redakciji Večernjeg lista Zagreb. Jedni tvrde da je uposlen na neodređeno vrijeme, a drugi da je uposlen ugovorom o djelu. U svakom slučaju Miroslav Bošnjak ostvaruje dvije plaće, jednu kao ravnatelj gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg, a drugu iz redakcije Večernjeg lista Zagreb.

Vrlo je zanimljivo da ni današnjim širokobriješkim franjevcima, čiji su preci teško stradali od marksističke ideologije, ne smeta to što je profesor marksizma Miroslav Bošnjak dugogodišnji ravnatelj bivše franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu. Iako je marksistička nauka u svijetu izumrla, u Županiji Zapadnohercegovačkoj profesori marksizma su i dalje stručni, ugledni i cijenjeni ljudi i postavljaju se na najviše rukovodeće dužnosti kako bi upravljali hrvatskim obrazovnim ustanovama.

Ljubuski.net