Lažna borba protiv korupcije

Kada bi se korupcija sasijecala riječima, u BiH ne bi postojala – nema nijednog političara koji neće kazati kako je ona rak rana društva i države. Ali, kada riječi treba zamijeniti zakonskim makazama, događa se ništa pa korupcija u koju su umiješani političari nastavlja cvjetati, piše Dnevni list.

Nema dogovora

Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH predložio je da se formira radna grupa koja će u roku od šest mjeseci izraditi prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u institucijama BiH. Međutim, prijedlog je oboren na prošlomjesečnom zasjedanju Zastupničkog doma.

Navodno se zastupnici nisu mogli dogovoriti tko će biti članovi grupe. Bili su predloženi državni parlamentarci Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević, Predrag Kožul, Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić. Kažemo navodno, jer je oporba imala stav po kojem ne mogu članovi radne grupe biti samo zastupnici i delegati iz stranaka na vlasti. Radi li se o fingiranom sukobu vlasti i oporbe, uskoro bi, kako saznajemo, moglo biti otkriveno.

Kako god, donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine državnih dužnosnika Parlament BiH ostavio je na stranu i izvjesno je da ga neće biti do kraja mandata aktualnih parlamentaraca. Razlog: ulazi se u izbornu godinu.

A zapravo iza svega stoji namjera vlasti da se porijeklo imovine stranačkih lidera i uopće onih koji su na najvišim državnim funkcijama sakrije. Objašnjenje kako njihova imovina nije tajna jer je upisana u imovinske kartone, ne pije vode. U njih sami dužnosnici upisuju što hoće, a točnost podataka nitko ne provjerava.

– Stalne priče o ispitivanju porijekla imovine političara imaju za cilj prikupljanje političkih poena, naročito pred izbore, kako bi se stranke i njihovi lideri predstavili građanima kao borci protiv korupcije – stav je Transparency Internationala.

Nemoguća misija

– U Zastupničkom domu Parlamenta BiH nije postignut dogovor o sastavu radne grupe koja bi predložila zakon. Jasno je zašto je to tako – zato što bi mnogi visoki dužnosnici u BiH imali problem dokazati otkud im imovina i bogatstvo – pojasnio je Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu.

Zanimljivo je i mišljenje Damira Bećirovića, zastupnika DF-a: „Htjeli su radnu grupu u kojoj ne bi bio nitko iz oporbe. Takva grupa ne bi ništa uradila osim što bi sakrila imovinu šefova stranaka. A podaci o imovini i njenom porijeklu koju posjeduju dužnosnici i članovi njihovih užih i širih obitelji, moraju biti javni“.

U svakom slučaju, ulaženje u trag porijekla imovine političara ostaje nemoguća misija pa oni mogu mirno spavati, nastaviti da je zgrću pod sumnjivim okolnostima i pričaju kako se korupcija mora zaustaviti, a njeni akteri procesuirati.

Nigdje ne postoje precizni podaci o tome koliko je „teška“ imovina državnih dužnosnika, ali ima grubih procjena po kojima je Vrijedna najmanje desetak milijardi eura. Kako je stečena, ostaje tajna, ali je javna tajna da se političari beskrajno obogate tokom samo jednog mandata, pogotovo „starosjedioci“ na funkcijama koji se gotovo pa mogu staviti u ravan s najbogatijim Europljanima.

Inače, u europskim država je praksa da se pred izbore javno objave imovinske kartice kandidata i da se podaci o imovini i njenom porijeklu dužnosnika javno objavljuju na sredini i na kraju njihovih mandata. Također, svi političari zakonom su obavezani da prijave nadležnim organima i javnosti svu imovinu koju posjeduju i sve prihode do zadnjeg eura.

Dnevni List