Kriminalnom stanju u Hrvatskoj Pošti Mostar se ne nadzire kraj, niti bolji uvjeti za obične radnike!

Zbog po radnike sve lošije situacije u Hrvatskoj Pošti Mostar, a i zbog, u zadnje vrijeme bombastičnih najava Uprave Društva o gradnji višemilijunskog objekta ”pošte budućnosti”, dužni smo se obratiti javnosti i obavijestiti je o pravom stanju u HP Mostar. U srpnju i kolovozu ove godine obišli smo naše poslovnice u Središnjoj Bosni (PU Vitez, PU Jajce) i Hercegovini (PU Široki Brijeg, PU Posušje, PU Ljubuški, PU Međugorje) i u razgovoru sa našim kolegama upoznali se sa većinom problema koje imaju poštari, šalterski radnici, čistačice, vozači, kontrolori, radnici u sortirnici i brzoj pošti.

Problemi su uglavnom svugdje isti: sve više posla, nedovoljan broj zaposlenih, loša organizacija posla, jako loš odnos većine nadređenih prema radnicima, kršenje prava radnika iz Kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Poslije svakog obilaska terena i razgovora sa kolegama, pisali smo dopise Upravi u kojima smo ih pokušavali upoznati sa konkretnim problemima u pojedinim PU HP Mostar, očekujući njihovo rješavanje. Međutim, ne da problemi nisu riješeni, nego na četiri od šest naših dopisa nismo uopće dobili odgovore, a u ona dva odgovora koja smo dobili, mi, pa i naše kolege koje su nam iznijeli probleme smo označeni kao oni koji šire neistine. Da ne spominjemo probleme koje imaju naše kolege samo zbog toga što su članovi Nezavinskog Sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar.

Kap koja preliva čašu radnicima HP Mostar su male plaće koje nisu povećavane godinama. Na naše zahtjeve početkom godine, prije pandemije Covid 19, da se plaće povećaju u rasponu od 5% do 15% Uprava je kategorički tvrdila da zato nema nikakve mogućnosti, jer nema toliko novca. Poslije ovih njihovih tvrdnji, sredinom godine dolazi izvješće Ureda za reviziju institucija FBiH iz kojega je vidljivo da novca ima za doktorate, skupe zabave i pjevače, iznajmljivanje luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta kako piše u reviziji. I na sve ovo se nadovezuje najava Uprave u medijima o skoroj izgradnji zgrade glavnog poštanskog logističkog središta vrijedne nekoliko milijuna KM. Za tu namjenu je u sred pandemije Covid 19 kupljeno zemljište i plaćeno oko 900 tisuća KM.

Zemljište za istu namjenu HP Mostar kupuje već drugi puta, tako da je samo za zemljišta HP Mostar već dala oko 1,5 milijuna KM. Nije nam jasno tko je platio ovo zemljište i tko će financirati zgradu glavnog poštanskog logističkog središta ako Uprava tvrdi da nema novca za povećanje plaće.

Zbog svega navedenog tražili smo hitan sastanak sa Upravom Društva. Međutim, dobili smo odgovor kako se Sindikat ne treba miješati u poslovnu politiku firme, te se sastanak nije ni održao.

Pošto dva Sindikata koji predstavljaju radnike HP Mostar po zakonu preuzimaju ulogu Vijeća uposlenika koje u HP Mostar ne postoji, po članu 22. Zakona o Vijeću uposlenika FBiH, poslodavac je dužan najmanje dva puta godišnje informirati Vijeće uposlenika (Sindikat) o pitanjima koja utječu na njihove interese iz radnog odnosa, a u ovom slučaju naročito na razvojne planove i njihov utjecaj na ekonomski i socijalni položaj uposlenika. Kada su u pitanju razvojni planovi i investicije koje se tiču toga, u članku 21. ovog Zakona stoji da je poslodavac obavezan o ovim pitanjima informirati Vijeće uposlenika (Sindikat), konzultirati i pribavljati njihovu suglasnost.

Uprava HP Mostar sve gore navedene obaveze ne ispunjava, što na koncu zbog loše poslovne politike može imati negativne posljedice po prava radnika i stabilnost poduzeća.

Zbog svega navedenog partnerski odnosi Sindikata i Uprave Društva koji bi trebali ići u smijeru boljeg radnog ozračja i napretka poduzeća u Hrvatskoj Pošti Mostar, na žalost, skoro i ne postoje.

Tomislav Erić, predsjednik
Nezavisni Sindikat HP Mostar