Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI Kreću s radom uslužne djelatnosti i obrtnici uz stroge mjere zaštite, ugostitelji na čekanju

Kreću s radom uslužne djelatnosti i obrtnici uz stroge mjere zaštite, ugostitelji na čekanju

0
Kreću s radom uslužne djelatnosti i obrtnici uz stroge mjere zaštite, ugostitelji na čekanju

Novim zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite propisan je rad i radno vrijeme trgovinama na veliko i malo, uslužnim djelatnostima i obrtima u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, izvan tržnih centara.

Od ponedjeljka rad trgovina na veliko i malo koje obavljaju promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti i obrta odvija se po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti uz obvezno osiguranje osobne zaštitne opreme (maske i rukavice), a ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da se na ulazu u objekt osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Poslodavci su obvezni da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koje djeluju na viruse prema uputama proizvođača.

Od ponedjeljka se dozvoljava rad frizerskim i kozmetičkim salonima koji su svoj rad obvezni organizirati po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera uporabe vizira, jednokratnih ručnika i ogrtača, dezinficiranje opreme za rad poslije svake uporabe, uz obvezu vođenja registra korisnika usluga.

Nedjeljom rade ljekarne i pekarne do 12 sati i benzinske crpke po uobičajenom radnom vremenu.

Na jučer održanoj sjednici Stožera civilne zaštite ŽZH donesene su sljedeće Zapovijedi:

• Zapovijeda se menadžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, da obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju su registrirani, uključujući i bolničku/vanbolničku zdravstvenu djelatnost, organiziraju sukladno epidemiološkoj situaciji COVID-19. Navedeno se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija.

• Dozvoljava se frizerskim i kozmetičkim salonima da svoj rad organiziraju po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera: upotrebe vizira, jednokratnih ručnika i ogrtača, dezinficiranje opreme poslije svake upotrebe, uz obvezu vođenja registra korisnika usluga”.

• Zapovijeda se zabrana kretanja na području ŽZH u vremenu od 22:00 do 05:00 sati tijekom 1., 2. i 3. svibnja.

• Zapovijeda se obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području ŽZH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije.

• Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima uz obveznu osobnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekt osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

Stožer CZ ŽZH