KREĆE “ZABAVA”: Sindikati HT Mostar i BH Telecoma najavili štrajk

Sindikati HT Mostar i BH Telecoma i najavili su kako će organizirati štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da produži Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

Navedeno je da je prethodni granski kolektivni ugovor istekao 9. srpnja 2020., te su od tog datuma na snazi produžene mjere primjene odredbi GKU koje istječu 9. listopada 2020. Nakon tog datuma radnici u te dvije kompaanije će ostati bez zaštite koju im daje Granski kolektivni ugovor, te se time otvara mogućnost da Uprave kompanija svojim odlukama kroz Pravilnike o radu samostalno odlučuju o pravima radnika.

Iz sindikata ističu da neusvajanjem Odluke o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, predstavnici Vlade FBiH žele dovesti do prestanka važenja i primjene postojećeg Granskog kolektivnog ugovora, te na taj način dovesti u neizvjesnost oko 5.000 radnika u tim tvrtkama i uskratiti im mogućnost da kroz granski kolektivni ugovor imaju zaštitu kao kolege iz ostalih javnih tvrtki.

Posebno zabrinjavajućom smatraju činjenicu da je u prethodnim mjesecima Vlada FBiH produžila važenje granskih kolektivnih ugovora za sve oblasti u okviru svoje nadležnosti (javna uprava, elektroenergetika, poštanski promet, oblast rudarstva, policija, zdravstvo, željeznički promet), ali “uporno odugovlači zaključenje GKU za radnike dvije spomenute tvrtke”, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

SirokiBrijeg.info