Konačno je došao i taj dan – Kreće izrada zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga u FBiH

Dana 05.06.2017 godine u Domu Herceg Stjepana Kosača u Mostaru je održan sastanak predstavnika Udruge Zaboravljeni Branitelji članovima Odbora za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u.

Ovaj sastanak je nastavak pregovora članova UZB s Predsjednikom HDZ BiH, Predsjednika HNS-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, od 29.05.2017 godine kojem sastanku je dogovoreno kako je jedino mjesto za rješavanje svih braniteljskih pitanja Odbor za Branitelje i Domovinski rat pri HNS,i kako će Predsjednik Dragan Čović prihvatiti svako rješenje koje tretira braniteljsku problematiku koje bude dogovoreno na tom sastanku,odnosno kako će to konačno biti i opće prihvaćen stav HNS-a,zakonodavne i izvršne vlasti HDZ BiH u FBiH i u BiH.

Sastanku je nazočila većina članova Odbora za Branitelje pri HNS,dok su UZB predstavljali slijedeći članovi:

1.Drago Grbavac, Predsjednik UZB/Borci BiH,
2.Vlado Marušić, Predsjednik UZB/ŽZH,
3.Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB-Podružnica Posušje,
4.Petar Ereš, Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški,
5.Željko Dujić, Predsjednik UZB-Podružnica Jablanica,
6.Borislav Brzica, predstavnik UZB-Podružnica Grude,
7.Franjo Hrstć, tajnik UZB/Borci BiH,

Sastanak je vodio i otvorio Slavko Marin Predsjednik Odbora za Branitelje pri HNS-a koji je pročitao dnevni red od dvije točke koji je jednoglasno usvojen,napomenuvši kako će Rezolucija Branitelja biti okosnica današnjih razgovora pored ostalih razgovora oko rješavanja Braniteljskih pitanja HVO-a.

Zamolio je sve nazočne da kroz konstruktivne razgovore, bez vrijeđanja i prozivanja učestvuju u raspravi kako bi se donijeli kvalitetni zaključci jer pitanje Rezolucije Branitelja je kompleksno i široko područje kojem svi trebaju ozbiljno pristupiti.

Privi je riječ dobio Predsjednik UZB ŽZH Vlado Marušić je nazočnima obrazložio kronologiju događanja u svezi Rezolucije Branitelja,te očekivanja Braniteljske populacije od epiloga današnjeg sastanka. Izrazio je nadu kako se kroz jednu konstruktivnu raspravu može doći do cilja.

Nakon njega riječ je dobio predstavnik HVIDRE Zoran Zovko koji je napomenuo kako se njegova udruga već nekoliko godina bori za Branitelje bez ikakvih prava jer su oni nepravedno izostavljeni iz prava,te kako se slaže da se izradi jedinstven registar Branitelja po postrojbama.

Potom se za riječ javio član Odbora za Branitelje dr.Miljenko Lugonja koji je predložio izradu registra Branitelja po komponentama,te je predložio da se samo zajedničkom borbom svih pripadnika HVO-a može doći do cilja.

Jasna Zlomislić ispred obitelji poginulih Branitelja HVO-a je rekla kako su svi Braniteljski zakoni rađeni po mjeri određenih skupina Branitelja,te bi se mogli nazvati“stradalnički zakoni“dok još nitko nije razmotrio problematiku Branitelja bez ikakvih prava,i gdje su svi zakoni koji su rađeni za razvojačene Branitelje dolazili do Parlamenta ali su opstrukcijom bivšeg ministra Branitelja Zukana Heleza uvijek ostajali mrtvo slovo na papiru. Napomenula je također kako se treba i mora raditi na jedinstvenom registru Branitelja po mjeri svih Branitelja.

Nikica Tomić Predsjednik, Dragovoljaca i veterana HVO-a na federalnoj razini je napomenuo kako je on osobno sa jednom radnom skupinom učestvovao u donošenju Zaključaka Doma naroda u Federalnom Parlamentu ali ti zaključci nikada nisu zaživjeli u praksi voljom i opstrukcijom vladajućih stranaka u Parlamentu. Također je napomenuo kako je radio na Nacrtu Zakona o razvojačenim Braniteljima koji je doživio neke promjene jer se nisu usuglasili stavovi obje vojne komponente,zato što je točka 16.ponuđenog Nacrta zakona bio Braniteljski dodatak koji je bio kamen spoticanja koji su potencirali predstavnici Muslimanskih političkih stranaka na čelu s SDA-a,ali i on vjeruje kako se zajedništvom može doći do kvalitetnog rješenja za sve Branitelje.

Ivo Tadić predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Domu Naroda je rekao kako braniteljska oblast u FBiH još nije kvalitetno urađena jer SDA i Muslimanske stranke preferiraju svoje interese na štetu hrvatskih stranaka pa samim time i HVO-a za što je ponudio konkretne dokaze koji majoriziraju komponentu HVO-a u odnosu na Armiju BiH. Naveo je podatak kako komponenta Armije BiH od 1991 ima 100 000 pripadnika članova Patriotske lige što su podaci koji kompromitiraju tu komponentu jer su imaginarni i nestvarni i stvaraju nered među braniteljima.

Pero Kolakušić ispred Udruge povoljno umirovljenih pripadnika HVO-a se dotaknuo pitanja svog članstva gdje je naveo kako je članovima njegove udruge nezakonito umanjen koeficijent na plaće čime su im primanja umanjena od 20 do 80% i zbog čega su u nekoliko navrata prosvjedovali tražeći vraćanje samo umanjenih prava i ništa više i gdje im je u više navrata obećavano ali se to još nije dogodilo. Isto tako se slaže za izradu registra Branitelja u FBiH.

Drago Grbavac se osvrnuo ne povećanje broja Branitelja od završetka rata na ovamo umjesto da se taj broj smanjuje. U svom emotivnom govoru je tražio samo vraćanje dostojanstva Braniteljima i ništa drugo. Smatra kako će jedinstveni registar Branitelja dati odgovor na mnoga pitanja te kako će ostati i viška novaca za sve Branitelje te kako ga treba raditi odozdo a ne odozgo,dakle po vodovima.

Stanko Škrobo predsjednik Udruge oboljelih od PTSP-a se osvrnuo na nepravdu koja se događa Braniteljima HVO-a od strane federalnih institucija i od strane komponente Armije BiH koju predstavlja Salko Bukvarević,federalni Ministar Branitelja,te kako je jedino rješenje razdvajanje federalnog ministarstva na dvije komponente i na dva Braniteljska fonda unutar jednog federalnog ministarstva.

Petar Ereš Predsjednik UZB Podružnica Ljubuški je predložio Odboru za Branitelje HNS svaku pomoć od strane UZB u smislu svih pitanja koja pomažu u jedinstvu Branitelja HVO-a pa čak i u razdvajanju fed. ministarstva na dvije komponente ako će to biti rješenje za Branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu. Napomenuo je kako UZB od svog osnutka ima zajednički interes za rješavanje svojih problema sa nezbrinutim pripadnicima Armije BiH,te se osvrnuo na izlaganje Stanka Škrobe dajući podršku i njemu i svim oboljelim od PTSP-a jer i sam ima u obitelji oboljelog od PTSP-a.

Ministar Branitelja HNŽ Oliver Soldo je govorio o potrebi razdvajanja federalnog ministarstva Branitelja na dvije komponente zbog efikasnije rada tog ministarstva i transparentnije podjele proračunskog novca za koje federalno ministarstvo ne polaže račune nikome pravdajući se Zakonom o slobodi informacija koji to onemogućava. Isto tako slaže se izradom registra Branitelja.

Vjekoslav Dragoja Predsjednik UZB Podružnica Posušje je napomenuo kako su svi zakoni o pravima Branitelja od rata na ovamo rađeni po mjeri ciljanih skupina Branitelja a nikako po mjeri istinskih Branitelja koji su po tom osnovu diskriminirani. Podržao je stav kojim treba izraditi jedinstven registar Branitelja po vodovima,i po komponentama na zadovoljstvo istinskih Branitelja jer su im očekivanja velika od današnjeg sastanka.

Pavo Đogaš predstavnik HVO-a RS je rekao kako nije lako izraditi Zakon o jedinstvenom registru Branitelja jer u RS postoje nesređeni spiskovi poginulih i svih drugih Branitelja, te je i on predložio da se taj zakon radi po komponentama.

Pavo Šljivić ispred Federalnog ministarstva Branitelja je izrazio svoju skepsu na Rezoluciju Branitelja jer je Ustavno gledano teško predvidjeti sva pitanja koja će se usvajanjem Rezolucije Branitelja otvoriti ali i on se slaže s registrom Branitelja ali s njim valja postupati pametno i oprezno.

Branko Matošin ispred Udruge maloljetnih Branitelja je se založio za rješavanje problema osvrćući se na probleme u populaciji maloljetnih Branitelja i koji je napustio sastanak prije kraja nezadovoljan nečim za što nije ponudio svoj kvalitetan odgovor.

Željko Dujić Predsjednik UZB Podružnica Jablanica se osvrnuo ne nestvaran broj pripadnika HVO-a krajem 1995 godine koji je danas prema službenim podacima RH kojima su dostavljeni podaci pripadnika HVO-a ta brojka narasla na broj od 180 000 što je nezamislivo i kazneno djelo onog tko ga je učinio.

Konačno Slavko Marin je nazočnima priopćio zaključke sa današnjeg sastanka a oni su:

1.Adresa za rješavanje svih braniteljskih pitanja je Federalno Ministarstvo Branitelja iz Sarajeva.

2.Sve točke Rezolucije Branitelja su opravdane, zakonite i provedive i treba ih rješavati kroz nekoliko zakona a oni su:

-Zakon o razvojačenim Braniteljima,
-Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja,

3.Sukladno zaključcima Doma Naroda od 20.06.2014 godine Odbor za Branitelje traži hitnu izradu zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga u FBiH i korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite u kojem će učestvovati i potpisnici Rezolucije Branitelja,

4.Odbor za Branitelje i Domovinski rat traži od Federalnog Ministarstva Branitelja hitno izvješće o provedbi svih zaključaka Doma naroda od 20.06.2014 godine,

5.Odbor za Branitelje traži preustroj federalnog ministarstva Branitelja na dvije komponente i raspodjelu proračunskog novca tog ministarstva na dva fonda po komponentama radi transparentnijeg trošenja proračunskih novaca i ispravljanja diskriminacije prema pripadnicima HVO-a u novčanim izdvajanjima po komponentama.

6.Odbor za Branitelje pri HNS-traži od federalnog ministarstva Branitelja usuglašavanje tekstova svih predloženih zakona po vojnim komponentama po hitnoj proceduri.

Poštovani Branitelji!

Napominjemo Vam kako su ovi zaključci Odbora za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u u potpunosti usuglašeni sa stavovima UZB, te kako su ovi zaključci ujedno zaključci i stavovi HNS-a, izvršne i zakonodavne vlasti HDZ BiH u FBiH i BiH.

Ovi zaključci samo potvrđuju kako je Rezolucija Branitelja prihvaćena u cijelosti te kako se kreće po hitnoj proceduri u njenu provedbu i implementaciju kroz nekoliko ponuđenih prijedloga zakona što je konačno i bio cilj svih potpisnika Rezolucije Branitelja.

Zajedno do pobjede Branitelji! I Bog vas blagoslovio!

Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH