Koliko je sigurnost automobila napredovala u 20 godina?

Ne treba posebno naglašavati koliko bi sigurnost automobila trebala biti bitan faktor prilikom kupnje, a isto tako niti da su današnji automobili sigurniji od onih nekadašnjih. Za to zaključiti najčešće je dovoljno razmotriti i ono oku vidljivo, a to je količina materijala koja se nalazi oko kabine automobila. Da ne govorimo o drugim mjerama pasivne i aktivne sigurnosti…

Tematika je to koju bismo čak mogli nazvati prožvakanom, budući da je proveden veliki broj istraživanja koja samo potvrđuju ono što već znamo, stavljajući naglasak na doista veliku superiornost koju moderni automobili pokazuju kada je riječ o sigurnosti putnika. Čak i kada se usporede neusporedive klase vozila u direktnom fizičkom sučeljavanju, datum proizvodnje uspijeva se nametnuti kao daleko bitniji faktor od primjerice dimenzija vozila. Svi ćemo se u ovom trenutku sjetiti famoznog testa koji je Fifth Gear jednom odradio i koji već duže vrijeme kola internetom, a u kojem se gradski Renault Modus pokazao značajno sigurnijim odabirom od starog švedskog karavana, iako bismo se svi kladili drugačije na temelju vanjskog izgleda. Stoga je situacija u kojoj se uspoređuju dva identična modela koje dijeli 17 godina i nekoliko generacija sasvim jasna i ovdje nema ni malo sumnje u to koji će od njih pobijediti u direktnom obračunu. Pitanje je samo za koliko će se novi automobil pokazati sigurnijim od starog.

Australasian New Car Assessment Program, odnosno ANCAP želio je usporediti dva ista automobila pa je dvije Toyote Corolle, od kojih je jedna napustila tvornicu 1998. godine, a druga 2015. godine, stavio na lansirnu rampu, ubrzao na 64 km/h i podvrgnuo frontalnom sudaru. Eksperiment je osim dvije zgužvane Corolle ostavio i jasnu poruku – novo je novo kada govorimo o sigurnosti. Kako to izgleda u brojkama? Pa, analiza je utvrdila da Corolla s kraja 90-ih zaslužuje svega 0,40 boda od mogućih 16 i time nula zvjezdica, što u prijevodu znači da bi putnici vjerojatno pretrpjeli ozbiljne i potencijalno katastrofalne posljedice u području glave, prsa i nogu (treba napomenuti da konkretna Corolla nema ugrađene zračne jastuke), dok je njezin nasljednik s korakom od nekoliko generacija ocijenjen s 12,93 boda, odnosno s pet zvjezdica, te je ovakva simulirana nesreća pokazala da bi se putnici u takvom vozilu izvukli bez većih ozljeda.

Stručnjaci iz spomenutog programa ostavljaju nas s logičnom preporukom da one najugroženije vozače, a to su mlađe osobe, izbacimo iz starih krntija koje nerijetko nasljeđuju od članova obitelji i stavimo ih za upravljač nečeg novijeg. Zaključak stoji, ali i ignorira činjenicu da mnogima financijske barijere ne dopuštaju nova i sigurna vozila, pa bismo na to nadodali da i dalje najpametnije ostaje nesreću izbjeći. Stoga, još jednom pamet u glavu i držite se onih starih preporuka da opreza nikada nije dosta i da niste najpametniji/najsposobniji u prometu. Defenzivna vožnja i hladna glava prije svega, a sigurnije vozilo svakom prema mogućnostima.

Automobili.hr