ŠIROKI BRIJEG – U čijem interesu policija i županijsko tužiteljstvo nije provelo na vrijeme i prema pravilu službe istražne radnje u slučaju Mile Solde iz Širokog Brijega.

Na noge su se digli i Zaboravljeni branitelji. Razgovarali su sa Zdravkom Borasom, ministrom MUP-a ZHŽ, koji im je obećao temeljitu istragu. Razgovarali su sa glavnom tužiteljicom Vesnom Ćavar, kojoj su se tresle ruke na početku razgovora, ali Vesna Ćavar je uspjela svojim šarmom “otupiti” zahtjeve predstavnika branitelja, te prebacivanjem krivice na policiju spasiti “čast i ugled” Tužiteljstva ZHŽ, piše portal Ljubuski.net.

Međutim, to je samo farsa Vesne Ćavar, kratkotrajno spašavanje od propasti tužiteljstva i kupovanje vremena pred nove protiske na nesavjestan rad tužitelja Borislava Čuljka, koji je bio postupajući u slučaju Soldo.

Malo je poznato da tužitelj Čuljak ni za tri tjedna od navedenog događaja nije dao nalog za provođenje istrage. To znači da je nesavjesnim radom prekršio opće odredbe Zakona o kaznenom postupku F BiH i to članke 231. Zapovijed o provođenju istrage stavak 2., zatim članak 232. Provođenje istrage, članak 233. Nadzor tužitelja nad radom ovlaštenih službenih osoba, te sve druge članke općih odredbi ovog zakona do broja 237.

Toliko propusta ne bi podnijelo puno “banalnije” kazneno djelo, a kamoli slučaj Soldo.

vesna_cavar_boras_672016

Tko su Vesna Ćavar i Zdravko Boras?

Vesna Ćavar predstavlja propartijsku tužiteljicu, koja u suradnji s Odjelom kriminaliteta MUP-a ZHŽ ne provodi istražne postupke temeljno i s ciljem otkrivanja kriminala, već prema potrebi osumnjičenih Tužiteljstvo ZHŽ propušta izuzimati dokazni materijal, koji dokazuje počinjenje kaznenog djela. Kaznena djela čini i sama, a da o njenom nesavjesnom radu, koji nije u cilju zdravog društva, da ne govorimo. I sama je potpisivala javne isprave iako je znala da su u njih upisivani netočni podaci….

Zdravko Boras je ministar poznat po kaznenim djelima. Protiv istog se vode istražni postupci u BiH i Hrvatskoj. Krivotvorio je dokumente, a nekoliko osoba ga je prijavljivalo Policiji ZHŽ da je umiješan u radnje oko prostitucije. Iako se javno deklarira kao inženjer agronomije, njegova diploma se istražuje, kao i izrada Diplomskog rada, pojedinosti oko “polaganja” ispita u turnusu pod nazivom MUP ZHŽ”. Udara građane u Ljubuškom i namješta im kaznena djela….

Što očekivati od osoba, koji izgleda nemaju djecu i kojima mali čovjek ne može doći ni do “koljena” njihovim interesima da imaju visoke plaće, a koje svojim radom ne zaslužuju?

Kako ispraviti propuste nakon dva mjeseca:

potrebno je isključiti MUP ZHŽ iz istražnog postupka;

angažirati vrhunskog poligrafistu;

organizatoricu proslave ispitati sve pojedinosti oko organizacije, događanja i pranja džempera;

ispitati sve one koji su kazali da je na Milu Soldu pao gol;

detaljno analizirat dosadašnje iskaze;

pregledat gol detaljno, jer bi se morale vidit novije strugotine od pada;

analizirati zadobivene ozljeda od strane stručnjaka vještaka;

vješto provesti poligrafsko vještačenje;

analizirati slike očevida gdje će se odmah u startu vidjeti redoslijed tragova krvi koji nema veze s golom;

otkriti ostale sudionike događaja;

izuzeti sve mobilne telefone sudionika događaja i naravno ispitati njihove roditelje;

ispitati osobe Hitne pomoći Široki Brijeg.

Kako vrijeme prolazi MUP ZHŽ ima osnove da ne podnese kaznenu prijavu, Tužiteljstvo će kazati da nema dokaza i svi će pokušat utjecat na vještaka da se ne izjasni izravno. Od ove istrage neće bit ništa, a svi će bit čisti.

Lako je uzeti iskaz kako nitko nije vidio ništa, ako im odgovara takvo stanje.

Eto to su naša policija i tužiteljstvo, profesionalni do boli. I što drugo, nego moraju podnijeti ostavke.

Ljubuski.net