Kako je načelnik Ljubuškog obmanu vijećnike i javnost po pitanju proračuna općine Ljubuški za 2016. godinu!?

LJUBUŠKI – Materijali koje su vijećnici imali na zadnjoj sjednici OV Ljubuški, vezani za Nacrt proračuna općine Ljubuški za 2016. godinu, nisu sadržavali istinite podatke.

Proizlazi da, kao takvi, služe za novi ciklus financijskih nezakonitosti pod zahtjevom Nevenka Barbarića.

Vijećnici bi u narednoj godini mogli donijeti nove nezakonite odluke na zahtjev načelnika, a koji bi nakon toga, po tko zna koji put, kazao da je on tu čist i da su to sve odluke vijećnika, piše portal Ljubuski.net.

Novi krediti nemaju utemeljenje u zakonskoj proceduri

Općina bi se trebala kreditno zadužiti za maksimalan iznos od 1.950.000 KM namijenjenih financiranju kapitalnih investicija u općini Ljubuški.

Obrazloženje ovog financiranja predstavlja obmanu vijećnika i javnosti. Navedeno je da 2016. godine ističe jedan dugoročni kredit (ne ističe 2016. godine, već 2017. godine), a ne navode druga kreditna zaduženja s rokom otplate do 01.08. 2021. godine (HYPO BANK 2.315.000 KM) i 2035. godine (Razvojna banka F BiH cca 2.700.000 KM), kao i kratkoročna zaduženja.

Zbog zakonskih ograničenja općina Ljubuški se ne može zaduživati.

Što je s Nativom i dugom prema JKP Ljubuški?

U materijalima OV Ljubuški nema informacija o dugovanju u slučaju Nativa.Za vraćanje ovog duga u 2016. godini novčana sredstva nisu predviđena, kao ni za vraćanje poreznog duga od 171.000 prema JKP Ljubuški. Dug prema Nativi trenutačno s kamatama prelazi 3.750.000 KM.

Cijeli slučaj dobiva nove zaplete, koji su posljedica Barbarićevih pokušaja “rasplitanja” kroz koruptivna djela i nezakonit rad. Zacijelo, on samog sebe sve više zapliće.

Nativa je poduzeće u stečaju. Također i JKP Ljubuški. U siječnju slijedi ročište na Općinskom sudu u Širokom Brijegu glede povrata imovine i djelatnosti. Zbog stečajnog postupka ovaj sudski spor mora biti dovršen do početka lipnja naredne godine. Znači li sve iznijeto da Barbarić želi opstruirati sudske institucije i kupovinom vremena abolirati svoj nezakonit rad.

U Nacrtu proračuna za 2016. godine sredstva za Nativu i JKP Ljubuški nisu predviđena.

Ljubuski.net