Kako čuvati, paziti, kako uštedjeti na gorivu uz kupovinu adekvatnih guma?

U današnje vrijeme izmijena guma velik je udarac na novčanik svakog građana. Naš cilj je pomoći vam u odabiru zimskih guma kojima ćete štedjeti na gorivu ali i pomoći vam s pravilnom brigom koja će produžiti vijek gume te osigurati vašu sigurnost i sigurnost vaše obitelji. Period je izmijene ljetnih u zimske gume pa pažljivo pratite sljedeće savjete:

1.Pratite oznake za uštedu

Kako biste uštedjeli, potrebno je odabrati gumu koja se prilagođava površini prometnice što rezultira manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija Co2.

Ovog puta pratite EU naljepnice na samim gumama:

Simbol benzinske pumpe predstavlja otpor pri kotrljanju gume: što je manji, manje energije je potrebno, pa je tako i niža potrošnja goriva.

Ušteda goriva ima ocjenu od A do G (na bojom označenoj skali):

A (zeleno) = najviša ocjena uštede goriva
G (crveno) = najniža ocjena uštede goriva

Ovaj pokazatelj tako obavještava potrošače kako o energetskoj učinkovitosti gume tako i o svojoj ekološkoj kompatibilnosti u obliku nižih emisija CO2. Razlika između ocjene A i G može predstavljati smanjenje u potrošnji goriva i do 7,5%.

2.Do 20% potrošnje goriva vašeg vozila odnosi se na otpor kotrljanja guma.

Za ljeto birajte isključivo ljetne gume napravljene od smjese materijala koji na višim temperaturama pokazuje najbolja svojstva, Pri niskim temperaturama ove gume postaju tvrđe i kruće, što za posljedicu može imati duži trag kočenja i klizanje.

Za zimu birajte isključivo zimske gume koje su napravljene od mješavine koja u zimskim uvjetima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki utor, omogućava gumi da bolje prijanja na mokru, snježnu ili zaleđenu podlogu. Ne koristite ju u toplijem dijelu godine jer kod visokih temperatura još više omekša i utječe na performans vozila.

Zimska guma tijekom ljeta široko prijanja uz vrući asfalt stvarajući znatno veći otpor nego ljetna guma. Veće trenje uzrokuje veću potrošnju goriva, odnosno skuplju vožnju;

Zimska guma tijekom ljeta troši se puno brže nego u zimskim uvijetima. Istovremeno, ona gubi svoja primarna svojstva pa je šteta takoreći ”dupla” – kada dođe zima gume su potrošene, a njihove zimske performanse više nisu iste te morate podnijeti dodatan trošak kupovine novih guma.

Osim radi uštede, zimske gume birajte radi sigurnosti! Zimska guma tijekom ljeta, pri brzini od 100 km/h koči i do 10 metara duže od ljetne!

Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezna parkiranja mogu znatno skratiti životni vijek guma!

3.Pravilna briga o gumama pomoći će kućnom budžetu

Ukoliko brinete o skladištenju i pravilnom korištenju guma, nema ih potrebe mijenjati prije isteka roka koji su naveli proizvođači. Rokovi su različiti pa su tako neki naveli 10 godina kao optimalno vrijeme za mijenjanje, neki svoje gume ograničavaju na 6 godina ili kraće.

Očistite prašinu, kamenčiće te sol sa guma i naplataka ali ne jakim mlazom vode. Koristite običan sapun ili deterđent te izbjegavajte crnilo za sjaj ili druge takve proizvode.

Visoke temperature i stalna izloženost suncu mogu dovesti do sušenja i pucanja površinskog sloja. Gume se na suncu mogu brzo zagrijati do 48 stupnjeva celzija što će, u kombinaciji sa ultraljubičastim zrakama, uzrokovati oštećenja. Zato ih skladištite u zatvorenom, tamnom prostoru pakirane u tamne vreće. Bilo bi odlično kada bi ih uspjeli vakumirati jer će to pomoći da lubricant (koji se nalazi unutar smjese gume) ne ispari. Standardne vreće za gume nisu zrakonepropusne!

Odaberite hladnu i suhu prostoriju s prirodnom ventilacijom u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari te ih pohranite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama ali ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno!

Olakšajte si slijedeće postavljanje te ih označite onim redoslijedom kojim su bile uklonjene. I ne zaboravite ih rotirati kod sljedećeg postavljanja.

Ukoliko imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, a ako su sa naplatcima vodoravno. Ako vas muči manjak prostora pa ćete gume objesiti na kuke, to raditi isključivo ukoliko ih skladištite na felgama.

Ukoliko gume skladištite na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine ali I od padalina. Obavezno ih odignite od tla jer se gume mogu smrznuti!

Ozon može oštetiti gume, tako da je najbolje držati gume dalje od strojeva koji mogu stvarati ozon, poput elektromotora, peći, centralnih usisavača itd.

Ako imate vozilo koje trebate skladištiti dulje vrijeme, stalna težina na gumama može uzrokovati oštećenja guma. Izvedite vozilo na kratku vožnju, s vremena na vrijeme, kako biste ublažili stres na gumama te omogućili raspršivanje ulja unutar gumenih spojeva. Ako vaše vozilo stoji vani vani, prekrijte gume da biste ih zaštitili od izravnog sunčevog svjetla.

Ukoliko ste jedan od sretnika I posjedujte oldtimer sa gumama sa bijelim rubom ili slovima, budite oprezni pri skladištenju. Složite ih bijelo-bijelo i crno-crno (bijele strane se međusobno dodiruju i crne se stranice dodiruju). To će pomoći u održavanju bijelih dijelova gume netaknutim i čistim.

Pravovremenom zamjenom i adekvatnim čuvanjem guma, produžiti ćete njihov vijek, a nakon nekoliko godina shvatiti da ste vjerojatno i novčano bolje prošli nego da ste svake dvije godine kupovali komplet guma. Ne zaboravite da ispravne gume čuvaju vaš život kao i vaše obitelji ali u svih sudionika u prometu!

SirokiBrijeg.info