Federalni stožer civilne zaštite je na danas održanoj sjednici donio odluku kada će sa radom početi raditi ugostiteljski objekti.

kako se doznaje kafići i drugi ugostiteljski objekti počinju sa radom već od danas!

Dozvolu za ponovno otvaranje imaju kafići koji imaju bašte ili tarase, u zatvorenim objektima neće biti dozvoljeno služenje gostiju, kao ni služenje nargila.

Kako ćemo se ponašati

Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo donijeli su procedure za ponašanje u ugostiteljskim objektima, javnom prevozu i stomatološkim ordinacijama, odnosno u onim djelatnostima za koje je Federalni stožer civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija.

Većina preporuka se odnosi na održavanje osobne higijene, kao i dezinfekcije prostora i predmeta u objektima.

Što se tiče ugostiteljskih objekata donesena su i specifična uputstva. Tako razmak između stolova na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata mora biti najmanje dva metra i to računajući najbliže ivice stolova. Broj stolica za jednim stolom zavisiti će od veličine stola, ali se mora osigurati da razmak između stolica bude jedan metar.

Udaljenost između stolova može biti i manja, ali u tom slučaju između takvih stolova ne smije biti nijedna stolica.

Preporučeno je i da se ne dozvoli pušenje cigareta na terasama i u baštama, jer se na taj način dodiruju lice i usta, a ostavljeni opušci mogu biti kontaminirani koronavirusom, što može predstavljati opasnost za uposlene.

Zabranjeno je sjedenje za šankom. Također, preporučeno je da se naplate računa vrše za stolovima, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi kod kasa.

Mušterije će biti obavezne nositi masku dok su u pokretu, kao što je ulazak, izlazak, odlazak u toalet i slično, dok u vrijeme kada sjede za stolom neće morati imati masku. Konobari će morati nositi maske, ali ne i rukavice, uz obaveznu čestu dezinfekciju ruku.

Preporučuje se i organiziranje rada u dvije odvojene smjene, a u pauzi između smjena da se izvrši potpuna dezinfekcija objekta.

Također, ne preporučuje se samousluživanje u objektima u kojima se služi hrana. Escajg mora biti zamotan i donesen uz porudžbinu. Poslije svake mušterije se trebaju dezinficirati stol, stolice, kao i pribor poput posuda za sol i slično.

Kod stomatologa četiri pitanja prije rađe

Što se tiče stomatoloških ordinacija, preporučuje se odlaganje intervencija koje izazivaju širenje kapljične infekcije, kao što je skidanje kamenca i slično, a prihvatiti hitne slučajeve.

U toku rada s pacijentima, stomatolozima se preporučuje korištenje maski koje bolje prijanjaju za lice, vizira, odijela kapa i rukavica. Sva zaštitna odjeća (maske, kape, rukavice, odijela) se nakon svakog pacijenta trebaju bacati, a stolica dezinfikovati. Također, preporučuje se korištenje mašina koje izazivaju manje prskanje pljuvačke, odnosno sisaljki većeg volumena.Preporučuje se i asistencija medicinskih tehničara, kako bi se spriječilo širenje kapljične infekcije.

Preporučena je i vrsta dezificijensa za usta, koje pacijent treba koristiti prije zahvata, a koji postiže najbolje efekte.

Što se tiče uređaja koji se koriste na više pacijenata, nakon svake upotrebe potrebno ih je dizinficirati alkoholom, a potom zamotati u posebnu foliju. U čekaonici razmak između stolica treba biti najmanje jedan metar, a u slučaju da netko dođe s pratnjom, pratitelj treba izaći vani, osim u slučajevima kada se radi o djeci.

Također, prilikom prijema, pacijentu treba postaviti četiri pitanje i to da li ima povišenu temperaturu ili neki drugi simptom zaraze koronavirusom, da li je imao dodir sa zaraženom osobom, da li je imao dodira sa osobom koja je u izolaciji, da li je negdje putovao. Preporuka je da se, ako je samo jedan odgovor pozitivan, odgodi termin pregleda, odnosno intervencije. Preporučeno je i da se termini pacijentima zakazuju telefonom.

Oslobodjenje.ba