Nakon što je JKP Čistoća Široki Brijeg, sredinom prošle godine nabavila višenamjensko komunalno vozilo “Muvo”, a koje je kupljeno kako bi gradske površine bile što bolje i lakše održavane, zadnje vrijeme sve se rjeđe viđa na cesti a puno je razloga tome. Neki od njih su češći odlasci na popravak od Yuga 45 i veće potrošnje goriva od ukrajinskog zrakoplova Antonov An-225.

Šala na stranu, iako je ovdje skoro više istine nego šale, al eto bitno da imamo stroj koji vrijedi 285 000,00 KM s PDV-om, od toga je Grad Široki Brijeg izdvojim pozamašnu cifru, kao što će i za novi “stroj” koje nam dolazi u vlasništvo JKP Čistoće Široki Brijeg.

Prije nego spomenemo o kakvom se “stroju” radi, kazat ćemo kako je “Svemogući Muvo” dobro došao u nekim stvarima, ali za takvu lovu Široki Brijeg bi se trebao sjati i sve oborinske vode oteći s prometnica i prije nego kiša na tlo padne, ali ipak taj problem neće rješavati Muvu kako nam se činilo na početku jer ovih dana ste mogli uočiti zahvaljujući izvođačima cestarskih radova po širem centru posljednjih godina kako smo dobili više bazena na prometnici nego što ih posjeduje cijela Europska unija kojoj se nadamo, tako smo ipak u nečemu bolji od njih.

Tko zna, možda novi “stroj” od 200.000 KM za koje će se zadužiti JKP Čistoća Široki Brijeg na rok otplate od tri godine, a koju će Grad Široki Brijeg prihvatiti kao sudužnik, a Gradsko vijeće izglasati i na kraju gradonačelnik Miro Kraljević svojim potpisom ovjekovječiti moći riješiti neke stvari koje nije mogao “Svemogući Muvo”.

Naime, JKP Čistoća Široki Brijeg ovih dana planira nabaviti radni stroj rovokopač-utovarivač koji će koristiti za vlastite potrebe. Nije precizirano točno koje, ali nadamo se kako će se taj rovokopač-utovarivač znati koristiti i iskoristiti za potrebe JKP Čistoća, a ne za neke privatne kao Muvo.

Cifra od 200.000 KM je velika i može se dobar stroj naći na te novce, ali kad pogledamo mali stroj Muvu koji je s priključcima koštao 285 000,00 KM i još kupljen polovan i kao reklamni primjerak, nadamo se da taj rovokopač-utovarivač neće ovako izgledati kao na slici ispod, nego će se prija kupovine razmisliti o tome hoće li se taj stroj moći održavati i biti isplativ kako vi se kredit vratio na vrijeme.

Znamo kako im je ovaj stroj potreban za lakši rad što se tiče otpada, ali jedino čega se bojimo je pomisli da se stroj ne zloupotrijebi za zatrpavanja otpada na nelegalnim odlagalištima kojih po Širokom Brijegu ima više nego gljiva poslije kiše!

Znamo za probleme koja imaju vozila komunalnog otpada što se tiče raspadajućeg stanja i nisu sigurna za promet, tako da su i vozila za odvoz otpada možda veći prioritet i na tome da se poradi umjesto ovih skupocjenih strojeva

Isto tako apeliramo na nadležne da krenu s pronalaskom novog deponija za odvoz smeće, jer trenutno odlagalište Uborak u Mostaru gdje odlazi otpad iz Širokog Brijega je sve riskantnije i postoji mogućnost zatvaranja, a dobro se sjećamo koja je frka bila prije par mjeseci kada se otpad par tjedana taložio na neadekvatnim područjima Širokog Brijega koja nisu opremljena za takvo nešto.

Mili Marušić / SirokiBrijeg .info