JESU LI POČELI GUBITI TLO POD NOGAMA: Ne zanima me mišljenje roditelja! Zovite policiju! Epidemiidioti!

“Pri donošenju odluke ključnu riječ imaju epidemiolozi, a tu su, naravno, i ravnatelji škola te RODITELJI. Upravo danas ću održati sastanak s v. d. direktoricom Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, a sutra s ravnateljima. Tada ćemo imati konkretnije informacije“ – riječi su ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić kojima je najavila početak nove školske 2020./2021. godine. I razgovarala je ministrica Mikulić sa epidemiolozima i ravnateljima, te su u (ne)skladu sa rizikom od pandemije COVID-19 donijete mjere o načinu provođenja nastave.

Roditelji šokirani prisilnim mjerama

Brojni roditelji su bili šokirani brojnim mjerama kojima su prisilno podvrgnuta njihova djeca. Od nošenja zaštitnih maski, svakodnevnog mjerenja temperature, držanja distance, razdvajanja razreda, zabrane grupiranja djece, održavanja velikog odmora u učionicama do strogog nadzora djece. Spomenula sam prisilnih mjera, jer je ministrica Mikulić prije usvajanja i provedbe istih zaboravila ili namjerno nije htjela o njima razgovarati s roditeljima. Nije htjela čuti mišljenje, glas roditelja, glas onih koji najviše vole svoje mališane. Iako je u javnim nastupima istaknula kako će o načinu održavanja nastave ključnu ulogu uz epidemiologe i ravnatelje imati i RODITELJI to se nije dogodilo.

Roditelji se organiziraju, a ministricu ne zanima njihovo mišljenje

I onda nije ni čudno da se dio roditelja organizirao u Inicijativu roditelja koji su javno iznijeli svoje mišljenje i tražili odgovore od ministrice Mikulić. Pokrenuta je i peticija pod nazivom:”Djeca imaju pluća, ne škrge!” i sada aktualna inicijativa (peticija) “Zahtjevamo normalno školovanje naše djece” kojom se traži sloboda izbora oko primjene određenih mjera u školama. Bez obzira na navedeno ministrica Mikulić i dalje ne uvažava mišljenje roditelja i ne želi s njima razgovarati. Umjesto da pozove predstavnike roditelja na razgovor, napravi istraživanje (anketu) među roditeljima o prihvatljivom načinu održavanja nastave ona ide korak dalje sa diktatorskim ponašanjem i traži mišljenje od Zavoda za javno zdravstvo ŽZH kako postupiti u slučaju da roditelj ne dopušta djetetu mjeriti temperaturu.

Zovite policiju na epidemiidiote!

Odgovor ravnateljice ZJZ dr.Andreje Jurić je: ZOVITE POLICIJU! Kad tomu još dodamo izjavu predsjednika Vlade Zdenka Ćosića da su svi oni koji ne misle kao stranački vlastodršci EPIDEMIIDIOTI, onda više nismo sigurni živimo li u demokraciji ili nekom totalitarnom sustavu.

Vladine institucije trebale bi biti prisutne u svim dijelovima društva i ovise o dobroj komunikaciji s javnošću, odnosno svrha odnosa s javnošću odgovara svrsishodnosti same demokracije. Samo uspješna vlast može održavati odnose s građanima, a taj odnos povjerenja počiva na uzajamnom povjerenju i dvosmjernoj komunikaciji.

Vlast ne želi čuti glas javnosti

Ministrica Mikulić i ostali spomenuti očito nisu svjesni da gube dodir sa stvarnim potrebama i interesima građana koji su ih i izabrali. Kod ovakvog (ne)komuniciranja javlja se osnovno pitanje da li je posao vladanja borba za politiku u interesu naroda ili borbu za vlast i ostanak na toj vlasti?!

Neki dužnosnici izuzetno su vješti da pronađu opravdanje za sve neistine, tajne i manipulacije. Ako se tako postave, onda tretiraju javnost kao nekompetentnu i misle da im je dozvoljeno da ih lažu kad god im se pruži prilika za to, jer neće snositi nikakve posljedice.

Gdje je etika u cijeloj ovoj priči?

Taj način neetičkog postupanja koristi se kada se javnost ne želi obavijestiti o stvarnim problemima s kojima se suočava.

U modernim demokratskim društvima, ovi se razlozi ne mogu koristiti kao opravdanje ili dozvola da se javnost manipulira neistinitim informacijama, jer društveno dobro i javni interesi ne bi trebali biti izgovor za manipulaciju.

Stoga je bitno etičko obrazovanje političara, jer ono otvara svijest.

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info