Jeep Cherokee SRT Hellcat stvoren za utrke

Chrysler-Dodge odjel SRT već je godinama zadužen za izvanserijska vozila čiji je naglasak stavljen na sport. Hellcat oznaku nosi brutalni Dodge Charger,najsnažniji serijski model ovog američkog koncerna, koji uz pomoć monstruoznog motora omogućava performanse dragstera.

Identične gene ima i novi Cherokee SRT Hellcat koji će biti predstavljen do kraja 2016. godine. Dakle radi se o motoru koji puca od snage i okretnog momenta. Iz V8 konfiguracije cilindara ima zapreminu od čak 6.2 litre te uz pomoć kompresora razvija čak 707 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg okretnog momenta. Kako bi motor izdržao ovoliku snagu i pri tome bio dugovječan košuljice cilindara su izrađene iz titana.

Jeep-Cheeroke-SRT-Hellcat 20012016 2

Ovo je tehnološki najsofisticiraniji Jeepov motor koji između ostaloga raspolaže i sa sustavom cylinder on demand. Radi se o sustavu deaktivacije cilindara kod djelomičnog opterećenja. Naime, kod laganog krstarenja s blagim pritiskom na papučicu gasa od osam cilindara, samo četiri rade.

No, snažnijim pritiskom na gas budi se simfonija svih 8 cilindara. Usprkos ovom sustavu ovakav motor nije namijenjen štednji goriva stoga su brojke ispod 20 litara na svakih 100 kilometara nemoguće. Na krilima brutalne snage performanse ovog Jeepa spadaju u rubriku vjerovali ili ne. Svega 4,0 sekunde potrebno ja za ubrzanje do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 275 km/h. Poput najbržih sportskih bolida.

Jeep-Cheeroke-SRT-Hellcat 20012016 3

Vrhunske performane prate i ostale dorade. Ovjes je snižen dodatno za 16 milimetara, amortizeri su čvršći za 15%, te stražnji omogućava veću krutost karoserije. Kočnice su naravno Brembo, jer ipak treba sigurno zaustaviti 2.500 kilograma teško vozilo. Vrhunsku opremu u unutrašnjosti nadopunuje hi-fi sustav Harman-Kardon sa čak 18 zvučnika.

Vidiauto.hr