ŠIROKI BRIJEG – Ništa ne može zamijeniti gubitak koji je pretrpila jedna obitelji iz Širokog Brijega, točnije iz mjesta Privalj, kada su u teškoj prometnoj nesreći, koju je skrivio najvjerovatnije alkoholizirani vozač u četvrtak 16. lipnja, na magistralnoj cesti M6.1 u mjestu Kočerin, gdje su ostali bez oca i muža.

Pokojni Marko Ivanković – Majan, ove subote (17.lipnja) je u svojoj 49-oj godini pokopan na rimokatoličkom groblju na Privalju. Iza njega je ostalo petero malodobne djece i žena. Tuga za jednu mladu obitelj koja se ne može riječima opisati, jedino što možemo u ovom trenutku reći počivao u miru i laka mu zemlja, a obitelji da Bog podari snage kako bi mogli krenuti dalje.

Prometne nesreće su postale, nažalost, naša svakodnevnica, što zbog lošeg održavanja prometnica, što zbog vozila, što zbog ljudskog faktora! A najgore od svega toga je kada svojim ponašanjem izazivaš sudbinu i ugrožavaš druge sudionike prometa sjedajući u vozilo nakon nekoliko ispijenih čaša alkohola.

Mnogi o tome ne razmišljaju sve dok se ne dogodi nešto tragično kao i u ovom slučaju, ali tada sve već postaje kasno i nemoguće je neke stvar vratiti u trenutak prije nego sjedneš za upravljač vozila.

Znam da svi vi vozači to znate, i možda će ova pouka biti shvatljiva dva-tri dana, i nakon toga ćete preći preko nje i opet otići – napiti se i sjesti za volan, ponovno izaći na cestu i krenuti voziti prometnicom na kojoj se također nalaze i drugi vozači, a vi ćete im ugrožavati živote svojom nepromišljenošću…

Istina je i da nakon što ste u takvom stanju nanijeli veliki gubitak usmrtivši ili teško ozljedivši nekoga da će to ostaviti trajne posljedice na vas. Nikakav zatvor, niti bilo kakva kazna ne može zamijeniti gubitak, samo može pokušati biti kao nekakvo upozorenje s kojim ćete se nositi sve dok ste živi.

Ako nesreća treba doći, ona će doći kad odluči i nema potrebe namjerno ju izazivati!

Za vrijeme pisanja ovog teksta kontaktirali smo glasnogovornika ŽT ŽZH Široki Brijeg Josipa Aničića, kako bi doznali nove informacije o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora nadležnom sudu kojeg su jučer uputi, te nam je kazao sljedeće:

“Odlučujući po prijedlogu Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg od 17. lipnja 2017. godine za određivanje pritvora prema osumnjičeniku E.Z. (48) iz Crne Gore, zbog kaznenog djela Teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa iz čl. 336. st. 2. u vezi sa kaznenim djelom Ugrožavanja javnog prometa iz čl. 332. st. 1. KZ F BiH, Županijski sud ŽZH u Širokom Brijegu je dana 17. lipnja 2017. godine odredio jednomjesečni pritvor osumnjičeniku E.Z., zbog mogućnosti bijega, s obzirom da je osumnjičenik strani državljanin (državljanin Crne Gore), s privremenim boravkom u Bosni i Hercegovini, pa prema tome postoje objektivne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.” – kazao nam je Josip Aničić, glasnogovornik ŽT ŽZH Široki Brijeg.

Na naš upit o saznanju kako je vozač bio u vidno alkoholiziranom stanju, što su nam potvrdili i brojni svjedoci s lica mjesta, odgovorio je da u ovom trenutnu nije u mogućnosti to potvrditi niti negirati, jer je krv poslana na analizu te se stoga u tom dijelu ograđuje.

Na kraju je kazao da Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg će nastaviti intenzivan rad na ovom predmetu u smjeru prikupljanja dokaza, te u cilju okončanja istrage u ovom kaznenom predmetu.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info