JEDAN JEDINSTVENI DRAGAN ČOVIĆ “Hrvatina”: Za mene je BiH nedjeljiva, cjelovita i europska

Šta god da počnemo raditi, oni koji su protiv reorganizacije, racionalnizacije i unapređenja, počeće sa unošenjem straha isticanjem ko zna kakvog stava o nekom trećem ili ne znam kojem entitetu kazao je između ostaloga u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović.

VIJESTI.BA: Gospodine Čoviću, u javnosti se posljednje vrijeme polemizira o roku za predaju aplikacije za članstvo u EU. Hoće li BiH svoj zahtjev predati do kraja siječnja, kako ste u više navrata najavili?

ČOVIĆ: Sasvim je izvjesno da će BiH do kraja ovog mjeseca predati aplikaciju za članstvo u EU. Sve pripreme pravimo da se to stvarno dogodi. Što se približavamo tim datumima, sa žaljenjem mogu reći da se uvijek pojave određene osobe koje to pokušavaju na različite načine devalvirati.

Prije svega, smatram da mi više nemamo razloga odmicati tu svoju obavezu. Osim toga, moramo biti vjerodostojni prema onima kojima se obraćamo, misleći na prijatelje iz EU, kojima smo najavili da ćemo to uraditi do kraja godine.

Ukratko, do kraja siječnja ćemo sigurno predati zahtjev za članstvo u EU. Uvjeren sam da ćemo naredna tri, četiri mjeseca iskoristiti kako bismo uradili puno više stvari nego što to čak i EU očekuje od nas, a kako bismo bili u poziciji da djelujemo vrlo brzo u trenutku kada dobijemo upitnik sa svim brojnim pitanjima, u cilju dobivanja kandidatskog statusa iduće godine.

Vjerovatno će se opet pojaviti osobe koje vrlo teško mogu pratiti ovu dinamiku, ali nas to svakako neće spriječiti da naš europski put ide dinamikom koju smo zacrtali u planovima koje smo usvojili prošle godine.

VIJESTI.BA: Iz Delegacije EU priopćili su da prilagođavanje SSP-a mora biti obavljeno, da je mehanizam koordinacije jedan od glavnih zadataka, ali i da se popis stanovništva mora finalizirati. Je li to novi uslov koji EU stavlja pred našu državu? Ukoliko budemo predali aplikaciju za članstvo u siječnju, hoće li ona biti kredibilna?

ČOVIĆ: Aplikacija će biti kredibilna. Unutar EU ne postoji jedinstven stav oko puno pitanja, pa nije ni očekivati da oko BiH imaju jedinstven stav. No, to je tako. Otvoriće se mnoštvo pitanja unutar same Unije u narednih mjesec ili dva, koja će na različite načine otvarati puno toga što je danas izgledalo stabilno u EU.

Naš put ka EU vjerovatno nikome nije strateško opredjeljenje do nas u BiH. Zbog toga ne treba osuditi ni to kada negdje pročitamo kako treba razmišljati o tome da i popis stanovništva treba biti finaliziran. Sasvim je logično da je i do sada trebalo da bude objavljen, ali da ga pominjemo u kontekstu predaje zahtjeva za članstvo, malo je neobično.

U svakom slučaju, mi to radimo zbog sebe, a ne zbog drugih. Moramo objaviti rezultate popisa stanovništva vrlo skoro, moramo završiti puno reformskih aktivnosti koje smo obećali, moramo završiti implementaciju presude “Sejdić – Finci”, iako ona danas nije nikakav preduvjet, ali je bila prije dvije, tri godine.

Ponavljam, mi ovo radimo zbog sebe, kako bismo homogenizirali sve one koji žele napredak u BiH, a najbolji način da se svi okupimo oko iste ideje jeste predaja aplikacije za članstvo u EU. Zbog toga sam ja ovako optimističan.

Naravno, uvjeti će se mijenjati. Moguće je da za dva ili tri mjeseca budu potpuno drugačiji uvjeti unutar EU, ali mi ćemo zahtjev predati. Kada ćemo dobiti status kandidata, mislim da je opet do nas. Realno, ovu godinu moramo iskoristiti za mnoštvo teza koje smo sebi postavljali zadnjih nekoliko godina, a sa kojima se nismo znali nositi na kvalitetan način. Optimističan sam, ovih dana ćemo intenzivno pokušati razgovarati o izazovima koji su pred nama, poput prilagođavanja SSP-a u dijelu koji se tiče tradicionalne trgovine.

Europski put nema alternative. Moramo usvojiti mnoštvo drugih standarda koji vrijede unutar Unije, ako želimo biti njen dio. Žao mi je onih koji još nemaju hrabrosti i odlučnosti da naprave taj iskorak, ali mi nećemo stati. Mi idemo dalje.

VIJESTI.BA: Kada govorite o ljudima koji nemaju hrabrosti da naprave iskorak prema EU, gdje vidite glavni uzrok njihovog straha? Je li to bojazan od najavljenih reformi?

ČOVIĆ: Ključ problema je reformska aktivnost. Kada krenemo u dublje reforme, svjesni smo da će biti nezadovoljstava. Nisu to populističke mjere, već odluke koje se moraju donositi. Naravno, nositelji aktivnosti su ponekad u dvojbi o tome da li je dobro ići ovakvom dinamikom ili držati status quo. Mi ne smijemo ostati zatočeni u ovom stanju, jer je ono katastrofalno. Moramo praviti europski iskorak, jer će nam jedino on donijeti poboljšanje u ekonomskim, socijalnim i opštim prilikama u BiH. Čekanje nas neće odvući naprijed. Stoga, onima koji dvoje da li je ovo pravo vrijeme poručujem da nikada nije bilo bolje vrijeme za kretanje prema EU.

VIJESTI.BA: Bura oko proslave 9. siječnja, čini se, ne stišava se. Veliku prašinu izazvao je i dolazak delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, uprkos Odluci ustavnog suda BiH, na obilježavanje Dana RS. Smatrate li da će nakon ovoga odnosi Srbije i BiH zahladniti?

ČOVIĆ: Vjerujem da neće. Mi smo u situaciji da smo prepuni iskušenja, bez obzira da li se radi o europskom putu, NATO savezu, odnosima sa susjedima. No, to je prelazni period, koji kod nas nešto duže traje. Uvjeren sam da će naš put kvalitetnih odnosa sa prva tri susjeda – Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom, ići stalno uzlaznom putanjom, bez obzira što se ponekad otvore pitanja koja pomalo destabiliziraju situaciju i stvore negativnu atmosferu. Poruke koje šalje premijer Srbije Aleksandar Vučić, pa i one koje je poslao u Banjaluci, poruke su budućnosti BiH.

Osim toga, treba da razumijemo da neke stvari nisu složene u našem pirem okruženju, pa ni u BiH. U tom kontekstu, možda se nekada javljaju i neka lutanja u strateškim odrednicma oko vođenja vanjske politike naših susjeda, ali je sasvim sigurno da područje oko BiH po najviše može stabilizirati sama BiH i ona može biti predvodnik u tom procesu. Zbog toga ja i kada bih negdje trebao negativno reagirati, ne reagiram. Trebamo ostaviti dovoljno prostora da možemo nastaviti zajedno dalje. To je jedini put. Iz Vučićevih poruka iz Banjaluke iščitavam samo jednu – BiH je cjelovita, ima svoju europsku, odnosno euroatlantsku budućnost i mi to do kraja treba da iskoristimo.

VIJESTI.BA: Neizostavno pitanje su i “megakantoni”, točnije reorganizacija FBiH. Je li to uvod u stvaranje trećeg entiteta, kako tvrde pojedini politički službenici?

ČOVIĆ: Šta god da počnemo raditi, oni koji su protiv reorganizacije, racionalnizacije i unapređenja, počeće sa unošenjem straha isticanjem ko zna kakvog stava o nekom trećem ili ne znam kojem entitetu. Prema mom mišljenju, transformiranje odnosa u BiH ići će i ove godine, doduše ne takvom dinamikom kao ove druge stvari.

Mi prije svega moramo riješiti izborno zakonodavstvo. Ako to uspijemo uraditi do kraja veljače, onda sam sasvim siguran da ćemo krajem godine početi govoriti o reorganizaciji i racionalizaciji BiH, primarno misleći na FBiH.

Već smo vodili neke razgovore o tom pitanju, ali su oni više bili neka vrsta testiranja ili iznošenja ideja. Uvjeren sam da će svaka od tih ideja, koja u konačnici dobije dvotrećinsku podršku, biti na tragu da BiH bude jaka, država sa svojim međunarodno priznatim granicama, te da ima svoj euroatlantski put i da kroz racionalnost na neki način prepoznamo mogućnost da država u ekonomskom i socijalnom smislu napravi mnogo brže iskorak, nego što se to očekuje.

U svakom slučaju, mi se sada ne bavimo tim pitanjem, ali sam uvjeren da će to doći na dnevni red. Ukoliko završimo izborno zakonodavstvo u Parlamentu BiH do kraja veljače ili početkom ožujka, siguran sam da ćemo krajem godine ozbiljno pregovarati oko toga kako napraviti racionalniju državu, jer je ova u puno elemenata teško upravljiva i preskupa. To je nešto čime ćemo se takođe morati baviti. Isto tako, svjestan sam da kada počnemo razgovarati o tome, počeće i razne špekulacije. No, mi moramo imati jasno opredjeljenje. Ja sam već rekao – to je nedjeljivost BiH, njena cjelovitost i njen euroatlantski put.

Vijesti.ba