Izašao jubilarni 25. broj Dominika, najstarijih školskih novina u ŽZH

Iz tiska je izašao jubilarni 25. broj Dominika, godišnjaka širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, prvi put u svom kontinuitetu izlaženja koncem kolovoza, odnosno početkom rujna. Razlog ovomu terminu izlaska svima je jasan. Stoga Dominik ima i stranice posvećene koronavirusu koji nam je svima promijenio živote, a 64. naraštaju širokobrijeških gimnazijalaca zaprijetio uskratiti sve ono što maturantima pripada.

U školskoj 2019./2020. godini u kojoj je sve bilo drukčije, samo je izlaženje ovih najstarijih školskih novina u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a vjerojatno i šire, ostalo isto.

List je izašao na 84 stranice. Glavna mu je urednica maturantica Mia Galić, a njezina je zamjenica trećašica Andrea Šakota. Izvršne urednice voditeljice su školske novinarske sekcije, profesorice Marina Ćeškić i Blanka Kraljević. List je ilustrirala Lucija Nogalo, a naslovnu stranicu je uradila Ena Šantić. Dvadesetak gimnazijalaca sudjelovalo je u njegovu nastajanju.

I u ovom broju zadržane su rubrike po kojim je dugo prepoznatljiv kao što su: Iz razrednikova kuta u kojima su se ovaj put okušali profesori: Divna Majić, Dinko Jurić, Marija Kožul, Maja Zovko i Ivona Glavaš, a suradnik je bio i vjeroučitelj fra Robert Kiš; Predstavljamo ih s razlogom;, Sve što kažemo, možete koristiti protiv nas…

Predstavljeni su i neki novi klinci na maturalnom putovanju i maturalnom plesu. Novost su rubrika Crtice iz školske povijesti koju su priredile učenice Ivana Mabić i Danijela Vukoja, te Oni biraju – optometrija – zvanje svijetle budućnosti koju je priredila Josipa Vukoja. Janja Martinović je u rubrici Naše gore list razgovarala s enigmatom i kvizašem Filipom Karačićem, bivšim učenikom Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

„Dominik je otpočetka želio afirmirati sve dobro i pozitivno što se događalo u širokobriješkoj gimnaziji i uvijek je davao dovoljno prostora onima koji su nastojali na svim razinama podignuti njezinu kvalitetu. U tom smislu i u ovom broju predstavljene su školske sekcije, praćena natjecanja u kojima su gimnazijalci nastupali s promjenljivim rezultatima, koliko je to u danim okolnostima bilo moguće jer je ovaj broj uglavnom rađen preko viber grupe“, istaknula je profesorica Blanka Kraljević, jedna od dviju izvršnih urednica jubilarnog 25. broja Dominika koji u svojoj četvrt stoljeća dugoj povijest list nije izašao samo jednom, 2003. godine.

Suhoparni školski ljetopis u novom je broju zamijenila rubrika Dnevna doza škole u kojoj je također zabilježeno sve važno što se događalo u školi. Zadržan je i popis profesora i školskih djelatnika, kao i ravnateljev uvodnik, ali i laganije i zabavnije stranice. Uglavnom, po običaju Dominik sadrži ponešto za svačiji ukus.

SirokiBrijeg.info