ŠIROKI BRIJEG – Nakon što su doslovno propale brojne županijske ljekarne u Županiji Zapadnohercegovačkoj i koje su na kraju preuzeli privatnici zahvaljujući lokalnoj politici, izgleda kako je red došao polako i na Dom zdravlja u Širokom Brijegu, što bi se moglo uskoro “preliti” i u ostale općine ove županije.

Više je izgleda postalo svejedno tko ima uplaćeno zdravstveno, koje se odbija od plaće ili kupljenu godišnju markicu, gdje je osigurana osoba oslobođena plaćanja participacije za pojedine usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja u ZHŽ-U, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i drugim ugovornim ustanovama Zavoda, pod uvjetom da je zdravstvena iskaznica ovjerena.

Pljačka i prevara na svakom koraku je više postala naša svakodnevnica, koju brojni građani prešutno odobravaju i boje se u javnost izaći, a na sreću postoje i oni koji to više ne mogu trpiti i već polako se počinju buditi i shvaćati što im se radi te kako im teško zarađeni novac nestaje iz džepova.

Na reakciju građana i brojna negodovanja prema Domu zdrvlja u Širokom Brijegu moramo reagirati i iznijeti podatke kako je izgleda ova ustanova sve više postala privatno vlasništvo pojedinca ili više njih koji si daju za pravo da rade što žele i pri tome zaboravljaju da rade u “Državnoj firmi” gdje su njihove usluge plaćene unaprijed, a ne za neke privatnike i farmaceute preko kojih će dodatno zarađivati još koji postotak novca uz svoju plaću.

updzšb18032016

U zadnjih nekoliko dana dešava se to da svako vađenje krvi u Domu zdravlja Široki Brijeg, koje se šalje na analizu u Mostar, građani koje smo gore naveli, a koji uplaćuju zdravstveno i imaju godišnje markice moraju izdvojiti dodatno po 5 KM za tu istu analizu krvi. Svaki dan min. 50 analiza dovodi do 250 KM, a na mjesečnoj razini 5.000 KM i da se na primjer odbije 1.000 KM za taj famozni trošak goriva, što je sa onih minimalnih 4.000 KM i kome one idu u džep i za koje svrhe!?

Daljnjim saznanjima doznali smo kako netko plaća, a netko ne, slanje uzorka krvi na analizu. Nadalje, kako su nam kazali, ovisno koji je liječnik zaprimio taj predmet.

Što je još zanimljivo, rendgen ne radi već neko vrijeme, tako da se osobe na pregled šalju u Grude ili liječnik samovoljno predlaže privatnu zdravstvenu ustanovu pacijentu, kod koga da ide na pregled.

rengšb18032016

Ovo je samo dio problema s kojim se pacijenti susreću, a dok smo ravnatelja Doma zdravlja Širokog Brijega dr. Mirka Kordića pokušali u dva navrata (četvrtak i petak) pronaći na radnom mjestu kako bi nam pojasnio ovaj slučaj. Do istog nismo uspjeli doći jer je “baš u tom trenutku” bio odsutan. Tako smo ostali zakinuti za njegov odgovor, ali smo uposlenici na recepciji ostavili kontakt na koji se može javiti ili demantirati ovo gore napisano.

Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a smo poslali gore navedeno te upit da nam odgovore, što možemo očekivati idući tjedan, kako su nam javili na ponuđena pitanja:

– Radi čega osobe koje imaju plaćena sva davanja (zdravstveno i markice) trebaju ovo dodatno plaćati iz svojih džepova?

– Koja je svrha naplate i kome ide taj novac?

– Tko pokriva pacijentima troškove goriva i prijevoza u druge općine kako bi obavili slikanje na rendgenu?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info