Hvale vrijedna donacija širokobriješke tvrtke Vibar za studentski dom Dompes u Mostaru

Kuća kruha i duha (Domus panis et spiritus) odnosno Dompes projekt je u sklopu kojega će biti Studentski dom sv. Marije Terezije, Pučka kuhinja fra Didaka Buntića te Centar za dijalog sv. Franje. Izgradnju, koja se financira isključivo dobrotvornim prilozima, započeo je mostarski Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u siječnju 2015. godine, a završetak je planiran za 5. rujna 2017. na blagdan sv. Terezije. Idejni začetnik i voditelj projekta sveučilišni je profesor fra Iko Skoko.

Jedan od darovatelja, vlasnik širokobriješke tvrtke Vibar Bože Galić kaže: – Nakon što smo saznali da franjevački samostan sv. Petra i Pavla planira izgradnju doma za siromašne studente, ali i pučku kuhinju, odlučili smo se uključiti i pomoći prvenstveno zato što je voditelj projekta fra Iko Skoko osigurao potpunu transparentnost donacija. To je vrlo važno za poticanje donatora na pomoć, a posljedično i uspjeh izgradnje doma. Kad na službenoj internetskoj stranici pogledate preciznost i temeljitost evidencije te k tome vidite raznolikost donatora, od umirovljenika do osnovnoškolaca, i donacija, od najmanjih do najvećih, onda ste sigurni da se u to želite osobno uključiti i tako biti dio nečega što ima iznimno plemenit cilj. Čovjek se osjeća bolje ako pomogne svom bližnjem i tako vrati dug društvu iz kojeg je potekao, ističe Bože Galić.

Vibar18417

Vrijednost projekta iznosi 3,7 milijuna KM, a nakon izgradnje Dompes će biti samoodrživ. Dom će imati 64 sobe za 150 studenata slabijeg imovinskog stanja, osam učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na šest katova, a prostire se na oko pet tisuća kvadratnih metara. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

– Na donaciju nas je najviše potaknula plemenitost projekta koji će omogućiti mladim, talentiranim, a lošije situiranim osobama da dobiju mogućnost studiranja i priliku za lakše kretanje u život. Samim time se, dugoročno gledano, može osigurati perspektiva za ostanak tih ljudi na ovim područjima, poručuje vlasnik Vibra Bože Galić.

Vibar d.o.o. jedna je od vodećih tvrtki u Bosni i Hercegovini koja se bavi uvozom i prodajom guma od 1992. U ponudi se mogu pronaći sve vrste guma za bicikle i motorna vozila. Također je zastupnik i ovlašteni uvoznik guma Continental grupacije za Bosnu i Hercegovinu. Vibar ima skladište i servis u Širokom Brijegu, a svoje distributere i vulkanizere u svim većim mjestima u Bosni i Hercegovini.

SirokiBrijeg.info / Monija Markić