“U Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti.”

Ovo je citat Milorada Dodika otprije nekoliko dana u kontekstu održavanja Mise za nevine žrtve Bleiburga. Pita se normalan čovjek je li to moguće?

Glavni čovjek entiteta Republika Srpska, koji je u svojim temeljima… u svojoj esenciji nastao na genocidu i koji na sebi ima desetine tisuća zaklanih žena, djece…govori na ovaj način o isto tako nevinim žrtvama i velikoj rani hrvatskog naroda u Bleiburgu. Ne! Ne treba nas to čuditi. Ta Milorad Dodik nije rekao ništa novo. On je u svojim ispoljavanjima interesa velikosrpske i fašističke ideologije uvijek bio konzistentan.

Ono što nas treba čuditi je to da nitko od hrvatskih političkih predstavnika (čast izuzetcima ali ovdje primarno mislim na “stožernu” stranku (kako sebi i svome članstvu vole tepati) u Hrvata i HNS kojim predsjedava Dragan Čović nije uputio riječ prosvjeda ili kritike prema ovom malom i iskompleksiranom balkanskom voždu. HNS je, kao što znamo, vrlo vokalan i principijelan kada bošnjački član Predsjedništva krene sa majorizacijom na račun hrvatskog naroda (i neka je!) ali čemu izostanak reakcije svaki put kada to isto (i to na gori i siroviji način) uradi partner HDZ BiH Milorad Dodik.

Sjetimo se također šutnje HNS-a i HDZ BiH kada je potencijalni krvnik Dodik nemilosrdno napao i biskupa Komaricu. Ni riječi nisu pustili! Ovo su vrlo oštre ali argumentirane primjedbe na koje Dragan Čović nije nikad dao odgovora (niti će ga vjerojatno dati).

Za kraj, iako i sam nisam sklon zakulisnim pričama i tvrdnjama, ali se doista čovjek zapita: čijim interesima (stvarno) služi Dragan Čović i HNS, beogradskim ili interesima hrvatskog naroda?!

dipl Politolog Saša Grgić,
glasnogovornik Hrvatskog saveza HKDU-HRAST