Gruđanke na izuzetno jake Rumunjke u EHF cupu

U utorak 19.07.2016. u Beču je obavljeno izvlačenje parova za europske rukometne kupove za sezonu 2016/2017.

Ono što je za nas bilo najvažnije bilo je izvlačenje parova u EHF cupu za rukometašice. Ove sezone ovo natjecanje je doživjelo velike promjene koje su javno obznanjene tek nekoliko dana prije izvlačenja parova. Tako od ove sezone u EHF cupu sudjeluju i svi pobjednici nacionalnih kupova jer dosadašnji kup pobjednika kupova ne postoji. Samim tim broj sudionika u EHF cupu je znatno povećan i to na 65 klubova iz 27 europskih država.

Najveća promjena je u tome što se od ove sezone EHF cup igra od 1. pretkola(za razliku od prošlih godinakad se igrao od 2.pretkola) te da je čak 21 ekipa iz država koje imaju najlošiji koeficijent(među kojima i BiH),svrstano u donji dio žrijeba tako da se ne mogu sastajati između sebe ,nego odmah igraju sa jakim europskim ekipama. Ako ostane ovakav način podjele ekipa ,sigurno je da će doći do masovnog odustajanja od igranja EHF cupa,klubova iz rukometno slabijih zemalja u nadolazežim sezonama, jer je razlika u kvaliteti prevelika u odnosu na protvnice već u 1.pretkolu.

Tako je naša ekipa za protivnika dobila rumunjski ASC Corona 2010 iz grada Brasov ,klub koji je ove godine igrao polufinale EHF Cupa. ASC Corona je ove godine bila trećeplasirana ekipa rumunjskog prvenstva i to odmah iza ovogodišnjih europskih prvakinja CSM Bucuresti te ekipe HCM Baia Mare koja je bila ovogodišnji sudionik četvrtzavršnice lige prvakinja. Najbolja igračica Rumunjske svih vremena Mariana Tirca je bivša igračica i sadašnji trener juniorki ovog kluba. ASC Corona je pod različitim imenima bio dvostruki prvak Rumunjske te isto tako osvajač nacionalnog kupa , U europskim natjecanjima ovaj klub je bio pobjednik Challenge cupa, finalist Kupa pobjednika kupova i polufinalist EHF Cupa.

Inače Brasov je grad od preko 260.000 stanovnika i nalazi se u podnožju Karpata, na oko 170 km sjeverno od Bucuresta te oko 270 km od obale Crnog mora. Od Gruda je udaljen nešto više od 1000 km.

Prema redoslijedu izvlačenja prva utakmica bi se trebala igrati 10. ili 11.09. u Grudama, a uzvrat tjedan dana kasnije u Brasovu. Naravno, konačnu odluku o terminu i mjestu igranja ovih utakmica donijet će klubovi u sljedećih nekoliko tjedana.

U svakom slučaju naše djevojke će imati prigodu odigrati dvije utakmice sa ekipom iz gornjeg doma europskog rukometa koji je realno za BiH ženski rukomet rezultatski apsolutno nedostižan u ovom trenutku. Naravno da će to biti jedno veliko iskustvo za našu ekipu , a ujedno se poklapa sa terminom za odigravanje pripremnih utakmica za nadolazeću sezonu Premijer lige BiH te će i iz tog razloga biti korisno.

HŽRK Grude