General Rojs nabrojao hrvatske ‘veleizdajnike’ odgovorne za presudu u Haagu

Osebujni general Ljubo Ćesić Rojs koji ovih dana odslužuje svoju zatvorsku kaznu pomažući umirovljenicima u staračkom domu, za portal Dnevno.hr osvrnuo na događanja u Haagu.

”Krivci za ovo su kod nas u Zagrebu, jer najkrivlji su oni koji su dali nekvalificiranu dokumentaciju gore. Je li ikada itko podigao kaznenu prijavu protiv njih da im se sudi za veleizdaju? Krive su naš službe, a mi se danas držimo za kosu. Pa oni su u Haagu od 2004.godine, tada je trebalo raditi na tome. Vlada svaka dosadašnja ponašala se nonšalantno kao prijatelji suda. Trebalo je uzeti američke odvjetnike, platiti ih koliko treba da se pobije ova sramota. U žalbenom procesu što smo mi učinili? Daj molim te. Ljudi se branili sami. Sami plaćali odvjetnike. Bez logistike ne možeš ništa. Ovo je politički sud i presuda. Kakva je ovo poruka hrvatskom narodu i državi? Veleizdaja!”, bez dlake na jeziku kaže general.

U svojem stilu naveo je i po njemu najveće veleizdajnike, koji su ujedno prema njegovom mišljenju i krivci za današnji epilog.

”Stipe Mesić pa dalje u svim vladama do sada, bilo HDZ-ovim, ili SDP-ovim imali smo veleizdajnike i naše ljude koji su dilali dokumentaciju. Ako je bilo nekih nepravilnosti to smo trebali u vlastitim redovima riješiti. Naše Državno odvjetništvo 2013. godine potpisalo je sporazum sa BiH i dilani su dokumenti iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra u Sarajevo, a tamo je ministar obrane BiH deset dana nakon sporazuma kojega je potpisao Bajić zabranio njihovim generalima da mogu doći u posjed te dokumentacije. O čemu mi pričamo? Dali smo sve i sada kukamo i plačemo”, oštar je Rojs.

Presuda će, vjeruje snažno utjecati na stanje među Hrvatima u BiH koji će se dodatno obespraviti. ”Hrvatski narod ovime se osjeća izdan i ostavljen od RH i svih tih dužnosnika, koji po toj državi hodaju samo kada trebaju glasove. Nedavno je cijela Vlada potrošila dva milijuna kuna hodajući po BiH i hvale se da su za cijelu godinu Hrvatima u toj zemlji dali 23 milijuna kuna. Dok su bili živi Tuđman i Šušak toliko se davalo dnevno. Hrvatske žrtve iz BiH ginule su da bi stvorili hrvatsku državu, nitko to ne pita, a sada se sudi preživjelima, dok naši političari daju prazna obećanja i ne čine ništa konkretno”, kaže general.

Naš sugovornik dobro poznaje generala Praljka i kaže da je on čvrst čovjek, koji je danas matematički gledano mogao izaći na slobodu. ”On je ostao dosljedan, nije htio da se ljaga baci na hrvatski narod. Ostao je dosljedan i branio hrvatsku državu, on je hrvatski državljanin. Nitko ne spominje da se sudi hrvatskim generalima, Petković i Praljak isključivo su generali Hrvatske vojske. Gledam ove naše političare danas šta govore; ma nemaju blage veze, jer ih nigdje nije bilo kada se stvarala Hrvatska. Pazite, generale se osuđuje da su 250 kilometara od njih daleko počinjeni neki zločini, a danas sudac koji čita tu presudu njima pet metara dalje od Praljak nije vidio da je popio otrov. Normalno da je ovo nepravda i politički sud”, zaključuje Rojs.

Dnevno.hr