FRKA U HERCEGOVINI: Hrvatska Policija intezivno “češlja” adrese lažnih prebivališta

Bude li prijevremeni parlamentarni zbor, već će se tada na biračkim popisima u pojedinim gradovima i općinama naći manje birača nego do sada pa će i manje autobusa iz zemalja u susjedstvu na birališta dovoziti glasačku mašineriju.

Naime, policija u posljednja dva mjeseca provjerava adrese za koje sumnjaju da su na njima prijavljena prebivališta osoba koja ondje uopće ne žive. U ovom trenutku još se ne zna koliko će biti odjavljenih s fiktivnih adresa, no ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da će se to vrlo brzo znati jer se rješenja pišu i s fiktivnih adresa odjavljuju svi oni koji nisu tu. Do sada je terenski prekontrolirano gotovo 70.000 takvih adresa, od Vukovara do Dubrovačkog primorja, a akcija se nastavlja.

Čekaju se rezultati

– Svi su stidljivo prilazili rješavanju problema fiktivnog prebivališta jer politički odgovara i jednima i drugima i trećima da imaju određenu bazu birača gdje im to zatreba. Možda je nepopularno u to dirati, ali taj problem moramo riješiti. I od toga neću odustati. Želim da se prebivališta vežu uz konkretnu stambenu jedinicu za koju se zna tko joj je vlasnik. Ne može u 30 “kvadrata” živjeti 100 ljudi i da to bude glasačka mašinerija za bilo koga ili da se preko adrese koriste neosnovane privilegije u Republici Hrvatskoj – rekao je ministar Orepić.

Najgore uz granicu s BiH

Osim sređivanja biračkih popisa uvođenja reda u evidencije prebivališta, trebalo bi uvesti red i u isplatama naknada poput onih za nezaposlene i dječjih doplataka te reguliranja prava iz zdravstvenog osiguranja. Policija je već više puta prijavila državljane Bosne i Hercegovine koji se, iako žive s druge strane granice, u Hrvatskoj fiktivno prijavljuju da bi na osnovi lažne adrese izvukli materijalnu dobit. Ta je praksa učestala u mjestima uz granicu s BiH, poput Metkovića, Vrgorca, Imotskog…

– Pomoć Hrvatima izvan RH treba definirati, no ne može se i ne smije nepoštivanje zakona prikazivati kao pomoć. U konačnici to dovodi do stvaranja neprijateljstva između domicilnog i stanovništva izvan Hrvatske. Nelegalno i protuzakonito prijavljivanje zbog ostvarivanja materijalne i političke koristi neću dopustiti. Tome ću stati na kraj – kaže ministar Vlaho Orepić.

Za sređivanje evidencije prebivališta u cijeloj Hrvatskoj Orepić kaže da je potrebno do godine dana. No poprilično je neizvjesno da će sadašnja Vlada toliko dugo opstati, kao što je i neizvjesno hoće li Orepićev nasljednik u MUP-u imati potporu da nastavi s uvođenjem reda kad je riječ o prijavama prebivališta jer taj nered upravo mnogima odgovara.

Večernji list HR