U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru 26. listopada održan je „Framafest“ pod geslom „Moje će te usne slaviti“, kojega je organiziralo Nacionalno vijeće Frame BiH.

Sudjelovalo je više od 1 200 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske.

Svečano misno slavlje bilo je u crkvi Sv. Petra i Pavla koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju duhovnih asistenata frama iz Bosne i Hercegovine.

Prema odluci stručnog žirija kojeg su činili profesorica violine Irena Vučić, bogoslov franjevačke provincije Bosne Srebrne fra Nikola Matošević i profesorica flaute Ivana Šaravanja, za pobjednika je izabrana Frama Vitez s pjesmom S Tobom nisam sam. Drugo mjesto osvojila je Frama Posušje s pjesmom Urezan u dlan Tvoj, dok je treće mjesto zauzela pjesma Frame Mostar Iznenadi me.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Frama Široki Brijeg s pjesmom Čežnja, a za kategoriju izvedbe s najboljim scenskim nastupom odabrana je Frama Sarajevo i pjesma Gospodin dolazi.

Na Festivalu je nastupalo sveukupno 20 izvođača. U revijalnom dijelu, između izvedbi svih frama i konačnih rezultata natjecanja, nastupio je Đuro Ravenšćak. Voditelji programa bili su Sanja Pehar i Dragan Soldo.

„Umorni smo, ali duhom ispunjeni. Baš sam govorio kako postoje dvije vrste umora, onaj koji te iscrpi i onaj koji te duhovno obogati. Ovaj nas je baš duhovno obogatio. Najljepši je osjećaj stvaranja, sudjelovanja u nekom projektu, kad se trudiš oko organizacije i kad sve ovako lijepo prođe, kad framaši uistinu svojim pjesmama i glasovima slave Boga, onda vidiš da se sav taj trud i umor isplatio“, izjavio je za hercegovina.info duhovni asistent Frame Bosne i Hercegovine, fra Marin Karačić.

Podsjetimo, Framafest je festival duhovne glazbe na kojemu nastupaju isključivo članovi Franjevačke mladeži – Frame. Održava se naizmjenično u Mostaru i Sarajevu. Prvi put je održan u Sarajevu, 21. studenoga 1998., na inicijativu fra Jose Oršolića. Nositelj cijeloga projekta je Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine.

Nedjelja.ba