FOTO: Svečanom akademijom nastavljena „Svibanjska sjećanja 2017.“

Program svečanosti obilježavanja obljetnica: Bleiburg i križni put ’45., Zaustavljanje tenkova u Pologu ’91., Ministar obrane RH Gojko Šušak ’98. pod nazivom „Svibanjska sjećanja 2017.“, a koja se održavaju u sklopu cjelogodišnje manifestacije ‘Briješka zvona’ nastavio se Svečanom akademijom u ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

U večernjim satima, na Trgu širokobrijeških žrtava, položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule i stradale hrvatske domoljube, nakon čega je u kinu Borak održana Svečana akademija.

U programu Svečane akademije prikazan je kratki film ”Hrvatsko vijeće obrane u Domovinskom ratu – Animirani zemljovid”, a kratko predavanje je održao Željko Raguž, zastupnik u Hrvatskom saboru i voditelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju, gradonačelnik Kraljević je istaknuo događaje koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo sačuvati od zaborava. „Poslije 26 godina imamo istu poruku, borba za naša prava i jednakopravnost na prostorima na kojim živimo. Treba nam jedinstvo i snaga“, rekao je između ostalog gradonačelnik Kraljević.

U svom kratkom predavanju Željko Raguž se dotaknuo teme „Značaj uloge Svibanjskih sjećanja i spomen na Gojka Šuška u Hrvatskoj političkoj memoriji“.

„Obilježavamo jednu obljetnicu i jednu godišnjicu smrti. Sustav vrijednosti, ideologija, sve je to imao ministar obrane Gojko Šušak. Daytonskim sporazumom završio je rat, dok se onaj informacijski nastavio zbog političke nestabilnosti. Branimo naš Domovinski rat i ulogu Gojka Šuška na znanstveno utemeljenim metodama“, poručio je Željko Raguž.

Program ”Svibanjskih sjećanja 2017.” nastavlja se u utorak, 9. svibnja tradicionalnim mini-maratonom Polog – Široki Brijeg te koncertom Glazbene škole Široki Brijeg.

SirokiBrijeg.info