FOTO: Skriveno blago ljubuškog kraja koje sve više otkrivaju strani posjetitelji

LJUBUŠKI – Uz prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje Ljubuški je najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini. Na svu sreću, Ljubušaci ne moraju brinuti kamo se otisnuti za vrijeme ljetnih vrućina, kada sunce itekako pokaže zube.

Naime, ovaj kraj krasi rijeka Trebižat uz dva prirodna bisera – slapove Kravica i Koćuša te nekoliko kupališta. Omiljene su to destinacije koje redovito posjećuju lokalni, ali i stanovnici ostalih hercegovačkih općina. U posljednje vrijeme, ljepota netaknute prirode sve više privlači i strane turiste, pretežno međugorske hodočasnike, piše Dnevni list.

Kravica, Koćuša, Čeveljuša…

Najatraktivniji lokalitet na Trebižatu zasigurno je vodopad Kravica, tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima. Osobito će ovogodišnja turistička sezona biti pamtljiva, zahvaljujući brojnim novitetima koji poboljšavaju ponudu ovog hercegovačkog bisera. Naime, početkom lipnja vodopad je, uz pristupni put, osvijetljen LED rasvjetom, zbog čega je postao jedna od najvećih atrakcija u Hercegovini.

Uz Kravicu, i vodopad Koćuša u mjestu Veljaci ima štošta za ponuditi. Njegova ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kao ni bogata ponuda Prirodnog vodenog parka Koćuša. Visina vodopada je pet, a dužina 50 metara, dok se u neposrednoj blizini nalaze mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto.

Ako pitate Ljubušake, jedno od posjećenijih, ako ne i najposjećenije kupalište je Čeveljuša. Tamo se nudi bogat sadržaj, od gastronomije do sportskih aktivnosti. Ne čudi, stoga, da ovo skriveno blago ljubuškog kraja u zadnje vrijeme otkrivaju i strani posjetitelji.

Alternativa moru

Osim spomenute Čeveljuše, kupališta koja odišu neizmjernom ljepotom su i Božjak, Tegaševac, kao i kupalište Baščine, inače smješteno u blizini humačkog samostana. Tamo smo ovih dana zatekli nekolicinu kupača, osobito mladih, kojima još uvijek prohladna voda ne smeta za kupanje.

Uz ovakve lokacije zaista nema potrebe ići na more, mišljenja su oni, jer čista rijeka i njezine blagodati čine dobitnu kombinaciju.

Uvelike se možemo složiti s ovom konstatacijom, osobito iz tog razloga što višesatno čekanje na graničnim prijelazima ne možemo nazvati – ljetnim odmorom.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list