ŠIROKI BRIJEG – Na prekrasnom mjestu, uz rijeku Lišticu, uz samu šetnicu i blizini negdašnjeg dječjeg igrališta i groblja Sajmište, ovih dana je pokopan gospodin Zabranjeno Odlaganje Smeća, među ovdašnjim narodom znanim kao ZOS.

Iako nam nije poznat točan datum kada je ukopan gospodin Zabranjeno Odlaganje Smeća. Posljednji datum nam je poznat iz članka portala Bljesak.info, koji je 23.studenog 2017. godine prvi učio njegov spomenik.

ZOS je bio jako cijenjen, a kao kulturni pojedinci Širokog Brijega su to znali prepoznati, tako da su na njegovu grobu danima znali boraviti i pojedinci donositi brojne ukrasne “darove” kojima su grobnicu ukrašavali.

Osim standarnog cijeća i svijeća tu se moglo pronaći praznih kutija od mlijeka u tetrapaku, pokoji uložak, nešto odjeće, a na vrhu svega toga kako nam nalaže naša vjera, nalazi se lijep drvenik križ, iako nam nije poznato da li je gospodin ZOS bio katolik.

Kako god bilo gospodinu ZOS-u želimo pokoj vječni, a našim katolicima da i dalje nastave obilaziti i darivati brojne grobove na kojima piše Zabranjeno Odlaganje Smeća sa viškom stvari što imate u svojim domovima.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info