FOTO: Serijski sportski automobil Alpine se vraća s modelom Vision

Od 1955. do 1995. marka Alpine proizvela je i prodala 30.000 sportskih automobila. Krajem 2012. grupa Renault najavila je svoju namjeru o ponovnom pokretanju marke Alpine s krajnjim ciljem da Alpineovi modeli jednoga dana ponovno izađu na cestu – bio je to san koji će se uskoro ispuniti.

Alpine se vraća s modelom Vision, konceptom koji najavljuje serijski sportski automobil koji će zadržati 80% elemenata konceptnog automobila. Serijska će inačica biti predstavljena do kraja 2016., prije no što 2017. krene u napad na tržište premium sportskih automobila.

Alpine-coupe-16022016 0

Inače, segment premium sportskih automobila (sportski coupéi i roadsteri) trenutačno bilježi 200.000 prodanih vozila godišnje na globalnoj razini. Sjeverna Amerika čini 40% tržišta premium sportskih coupéa i roadstera, Europa 35%, Azija 15%, a ostatak svijeta drži preostalih 10%. U Europi 30% kupaca živi u Njemačkoj, 30% u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 7% u Francuskoj. Istodobno, najveći udjel sportskih automobila u odnosu na veličinu tržišta može se pronaći u zemljama kao što su Švicarska, Belgija i Austrija.

Alpine-coupe-16022016 3

Od niskog, profinjenog profila, zaobljenog prednjeg kraja, dva para okruglih prednjih svjetala i isklesanih bočnih linija do izbočenih stražnjih blatobrana koji se sužavaju prema stražnjem kraju i tvore izduženi rep s vodoravno postavljenim stražnjim svjetlima, ovo je čistokrvni Alpine u svakom pogledu. Alpineov logotip slova A sa strelicom istaknut je na prednjim blatobranima i bokovima automobila koje krase i suptilnije posvete legendarnom modelu A110 i ostalim klasičnim modelima. Čim otvorite vrata prvo što vidite je aluminijski prag u kojem su ugravirana imena dizajnera automobila.

Alpine-coupe-16022016 1

Njegovi naplatci s dijamantnom obradom nagoviještaju eleganciju i brzinu, a mišićav stražnji kraj krase usisnici zraka integrirani u stražnje blatobrane za učinkovitije hlađenje motora. Izdužena stražnja svjetla koja krasi prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku slova X i dizajn stražnjeg stakla odaju počast dizajnu koji je popularnim učinio legendarni A110.

Za mjesto svojeg povratka Alpine je odabrao ceste na kojima se vozi reli Monte-Carlo, posebice legendarnu dionicu Col de Turini na kojima je Alpine ostvario svoje najveće uspjehe.

Alpine-coupe-16022016 4

„Ime Alpine odabrao sam jer me podsjećalo na užitak vožnje planinskim cestama. Najviše sam se zabavljao u vožnji Alpama svojim 4CV-om s pet brzina. Upravo sam taj oblik strastvenog doživljaja vožnje želio prenijeti na kupce dok su za upravljačem mojeg automobila. Alpine je ime koje govori samo za sebe”, izjavio je Jean Rédélé, osnivač marke Alpine.

Alpine-coupe-16022016 5

Vidiauto.com