FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Kako krenuti s čalankom, a da narod ne zaplašimo previše?

Uglavnom, bliži se Gospojina, uskoro za koji dan kreću i Devetnice na Širokom Brijegu, gdje će tisuće hodočasnika pohoditi kako bi se pomolili svojoj nebeskoj zaštitnici, a tim putem od Klanca prema Brigu svi će moći pješke prohodati “novim” pješačkim kolnikom ispod kojeg se nalaze vodovodne i strujne cijevi. jedna do druge u par centimetara razmaka.

Naime, ovog ponedjeljaka 16.srpnja, krenuli su radovi JP EPHZHB polaganjem srednjenaponskog kabela na dionici PRVA OSNOVNA ŠKOLA – MOST NA UGROVAČI – CRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE. Kako je potvrđeno za portal SirokiBrijeg.info, radovi bi trebali trajati 8 dana, a što se sanacije tiče, to je već neke druga priča, ali nadamo se kako griješimo da neće trajati mjesecima.

Prvi dan i prvih nekoliko desetaka metara kopanja je prošlo dobro, no drugi dan sa sobom je donio jedan veliki problem.

Naime, kopajući dalje, dolazi do prekida vodovodne cijevi i time kompletan prekid dotoka vode stotinama kućanstava.

Kako je kazao Ivan Rotim direktor JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg za portal SirokiBrijeg.info, ekipa je odmah poslana na mjesto događaja kada je došlo do puknuća cijevi kako bi privremeno zatvorili protok vode, te kazali izvođačima radova da prokopaju dodatnih stotinjak metara kako bi mogli zamijeniti prekinutu cijev, na što su izvođači dodatno angažirali još jedan bager i prionuli poslu.

Oko 15:30h saniran je jedan dio vodovodne cijevi, tako tako da će jedan dio građana do 17 sati dobiti vodu, dok će nastavak radova i postavljenje novih cijevi i puštanja vode drugom dijelu MZ Brig biti vjerovatno tijekom sutrašnjeg dana.

Služba za gospodarstvo Grada Širokog Brijega je trenutno nedostupna i nikoga na radnom mjestu nema kako bi pojasnili što se to konkretno radi, po čijem nalogu, koliko će dugo trajati, hoće li se kopati ponovno za koji mjesec, zašto baš svake godine pred Gospojinu se neke stvari moraju rovariti i tako ostati mjesecima ne senirane, a što će izgleda biti i sa ovim kopanjem.

Sve u svemu dobitna kombinacija za “JackPot” dođe li do puknuća vodovodne cijevi na bilo kojem mjestu, a što i nije neka slučanost jer to je više pa i normalno da zimi pucaju ko “kokice u teći”, a nakon toga kada krene saniranje iste, pa se usput malo zakači i kabl od struje ili taj isti kabl već prije biva loše izoliran, teško će se izbjeći neka veće tragedija.

Vozači koji prolazite tom trasom ceste pripazite na brzinu i moguće pješake koji tuda šeću, a pogotovo u večernjim satima jer nema rasvjete za koju se zdušno brine JU Coming Široki Brijeg.

Zato, kada krenete za Devetnice na Brig, izmolite koju krunicu i za dečke iz vodovoda, sve one koji će saniravati ispucale kablove i cijevi, a i za svoje sugrađane koji piju vodu koja protiče tim cijevima.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info