Surađujući, Hercegovina, Crna Gora i Dalmacija mogu napraviti “bum” 21. stoljeća u turizmu. Riječ je, naravno, o seoskom turizmu koji će u budućnosti biti sve traženiji jer nudi mir – istaknula je Julija Živanović iz Crne Gore prilikom svog boravka u BiH.

Naime, u organizaciji JU HERAG ZHŽ-a, nastavljena je realizacija prekograničnog projekta “Tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje – tema srednji vijek”. Riječ je o projektu kojem su cilj jačanje i razvoj ruralnog turizma.

Tim povodom organizirani su u prvoj polovici listopada u Crnoj Gori i u drugoj polovici listopada u BiH studijski posjeti i upoznavanje s turističkim proizvodima na području nekadašnje hercegove zemlje. Upoznavanje 10 predstavnika turističkih agencija iz Crne Gore i BiH s novom turističkom ponudom tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje doprinijet će stvaranju novog prekograničnoga turističkog proizvoda utemeljenoga na povijesnoj i kulturnoj baštini područja, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

Studijski posjet organiziran u BiH započeo je u Stocu, gdje su se predstavnici bh. turističkih agencija susreli s crnogorskim predstavnicima i započeli trodnevnu tzv. FAM turu obilaska projektnih korisnika u BiH i upoznavanja s njihovom ponudom. Tijekom ovog studijskog putovanja sudionici su upoznali dva lica Hercegovine kroz dvije destinacije – “Destinaciju srednjeg vijeka u hercegovačkom selu”, gdje su doživjeli narod, legende i tradiciju običnog naroda u Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i Blidinju, te “Destinaciju srednjovjekovnih zamaka i podgrađa”, u kojoj se srednji vijek humskih vladara, feudalaca i vitezova otkriva kroz Stolac, Blagaj i Ljubuški.

Ova tematska staza sudionicima je dočarala zanimljiv i zaboravljen svijet feudalizma – način života tadašnje vlastele, vojnika, zanatlija i kmetova. Doznali su što je sve prenošeno karavanskim putovima tog doba, na koji način su građene obiteljske kamene kuće, vidjeli su mnogobrojne ostatke zamaka…

Također, posjet je obuhvatio obilazak srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka, jedinstvenih u svijetu i uvrštenih na UNESCO-ovu listu kulturne baštine čovječanstva.

Važno je naglasiti kako su se kroz otkrivanje čari ovih tematskih staza sudionici upoznali i s ljubaznim domaćinima u BiH koji su ih tradicionalno, srdačno i otvoreno primili u svoje kuće i rado ispričali neku od brojnih legendi sačuvanih kroz usmeno predavanje ili ugostili domaćim zalogajem načinjenim po starim receptima.

Kroz komplementarnu ponudu tematskih staza s tradicionalnim vrijednostima njegovanim u ovim kućanstvima, stvorena je jedinstvena turistička ponuda zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u povijest, putniku namjerniku ili turistu koji s posebnim zanimanjem želi otkriti slojeve i značenja povijesti destinacije koju posjećuje. Stoga je ta tura bila posebna prilika da se predstavnici turističkih agencija obiju zemalja upoznaju s novom turističkom ponudom koju kasnije mogu uključiti u svoje programe.

Monika Bulić je uime HERAG-a istaknula kako se nada da su gosti iz Crne Gore imali što vidjeti u Hercegovini te da je taj projekt uvod u buduću suradnju s Crnom Gorom. Maja Lopin je u ime Radimlje naglasila važnost suradnje te podsjetila na bogatu turističku ponudu u BiH.

Inače, projekt Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje „TEMA SREDNJI VIJEK financira EU u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH – Crna Gora 2007. – 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški, Turistička zajednica ZHŽ-a, Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja” i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT (Crna Gora).

SirokiBrijeg.info