FOTO: BMW 740e iPerformance do stotke za 5,6 sekundi, a troši 2,1 l/100 km

Upravo predstavljeni BMW 740e iPerformance definitivno ne prati „kul faktor“ ni približno snažan kao onaj Alpinine verzije luksuzne serije 7, ali s brojkama iz naslova nas je itekako zainteresirao.

Već smo odavno naučili da slovne oznake „e“ i „i“ kod brojnih proizvođača stoje na automobilu kao znak da se ispod površine nalazi neka vrsta alternativnog pogonskog sklopa, a najčešće se radi o elektromotoru koji se u radu međusobno izmjenjuje s tradicionalnim benzinskim motorom. Da, 740e peti je hibrid izašao iz bavarske tvornice i prvi koji nosi dodatnu oznaku iPerformance. Iza nje stoji marketinška priča u kojoj se vrijednosti modela iz BMW-ove „i“ serije prenose na glavne modele i postat će uobičajena praksa od ljeta ove godine, a uključuje i neke vrlo diskretne plave detalje na eksterijeru koji označavaju pripadnost modela hibridnoj obitelji.

BMW-740e-iPerformance 2

Glavni izvor snage kod hibridne serije 7 preuzet je iz modela 730i, dakle riječ je o dvolitrenom 4-cilindričnom motoru s dva turbopunjača koji razvija 258 KS i 400 Nm, dok je njemu pridruženi elektromotor, integriran u ZF-ov 8-stupanjski automatski mjenjač s pretvaračem okretnog momenta, procijenjen na 113 KS i 250 Nm. S ukupnom maksimalnom snagom od 326 KS i okretnim momentom od 500 Nm BMW 740e iPerformance može dostići stotku unutar 5,6 sekundi i istovremeno trošiti svega 2,1 l/100 km uz 49 g/km izbačenog CO2. Naravno, to ćemo uzeti s preporučenom dozom soli uz ovakve tvorničke brošure.

Ugrađeni modovi omogućavaju vozaču da bira željeni izvor snage u svakom trenutku, a moguće je putovati isključivo uz pomoć električnog motora, no tada treba uzeti u obzir ograničenu udaljenost od 40 kilometara i maksimalnu brzinu od 140 km/h. Uz odabrani automatski način rada automobil će se služiti elektromotorom do brzina od 80 km/h, a veće opterećenje podrazumijeva sagorijevanje goriva. Baterije se pune rekuperacijom energije prilikom vožnje, a opcija je i priključivanje na kućnu utičnicu.

Automobili.hr