Formirano Vijeće mladih općine Ljubuški

LJUBUŠKI – U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine u Ljubuškom u prostorijama salona Ohio održan je svečani dio Osnivačke Skupštine Vijeća mladih općine Ljubuški, krovnog tijela svih udruga mladih s područja općine Ljubuški.

Vijeće mladih općine Ljubuški osnovano je na inicijativu Udruge mladih Agape, Odbojkaškog kluba „Libero“ i Biciklističkog kluba Ljubuški. Predsjednica Skupštine postala je Doris Batista iz Udruge mladih Agape, a za njezinog zamjenika izabran je Josip Ramljak iz Biciklističkog kluba Ljubuški. Za tajnika Vijeća mladih Ljubuškog izabran je Patrik Bilić iz Biciklističkog kluba Ljubuški , dok je za dopredsjednicu Vijeća mladih Ljubuškog izabrana Marijeta Akmadžić iz Odbojkaškog kluba Libero. Za predsjednicu Vijeća mladih općine Ljubuški izabrana je Marija Kordić iz Udruge mladih Agape.

„Prvenstveno ću se osvrnuti na činjenicu kako se često susrećemo s kritikom upućenoj prema mladima. Svjesni smo da živimo u vremenu gdje je došlo do najvećih promjena u tehnologiji i informatizaciji, a generacijski jaz postaje sve dublji te mladi danas imaju jednaku dostupnost informacija, kao i odrasli, stoga i ne čudi činjenica da žele pravo glasa i utjecaja na društvo i sredinu u kojoj žive. Činjenica da se mladi okupljaju kroz razne Udruge pokazuje da mladi u Ljubuškom nisu u potpunosti inferiorni. Upoznati smo s velikim brojem mladih Ljubušaka koji nižu velike uspjehe na domaćim i inozemnim terenima te smo svjesni da smo okruženi velikim brojem mladim ljudi koji imaju potencijala, bilo da je riječ o sportu, glazbi ili istraživačkim radovima. Taj potencijal je potrebno pravilno usmjeriti, dati im vjetar u leđa i uspjeh je tada zagarantiran“, rekla je novoizabrana predsjednica Kordić te istaknula da želi iskoristiti svoju mladost, stečena znanja i volju za radom kako bi Ljubuški učinila što ljepšim mjestom za život te iskoristila priliku i pozvala sve mlade koji su voljni raditi za svoju zajednicu kroz spektar volonterizma i projekata da im se pridruže u radu.

Njihova misija je probuditi želju za radom, okupljanjem mladih kroz projekte, educiranje o votonterizmu te stvaranja osjećaja vrijednosti kroz postignute rezultate. Osnivanjem Vijeća mladih žele stvoriti instituciju koja će biti utočište, pružiti edukaciju, razvijati potencijale mladih i njegovati kulturnu baštinu.

Podršku svojim dolaskom na osnivačku skupštinu dali su načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, šefica odsjeka društvenih djelatnosti Sandra Bradvica, službenik za mlade općine Ljubuški Stjepan Boto, predstavnik Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke Frano Sosa te predsjednik Vijeća mladih Federacije BiH Mate Lončar.

„S ponosom mogu reći da suradnja između općina i ŽZH je jako dobra, što govori činjenica da smo među prvima koji su oformili sva Vijeća mladih i sada kada smo ih oformili vrijeme je da radimo na zakonu o mladima i nakon toga planirana je izrada strategije razvoja mladih“, rekao je Frano Sosa, predstavnik Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke te istaknuo da u drugim županijskim gradovima imaju odličnu suradnju s lokalnom vlasti te se nada da će tako biti i u Ljubuškom.

„Ono što me posebno raduje je funkcioniranje Županijskog vijeća mladih ŽZH i to da smo sve ovo vrijeme djelovali jedinstveno te ćemo tako i nastaviti u budućnosti, i na federalnoj razini i na razini države BiH. Mi kao županija i narod ne tražimo ništa što nam ne pripada, tražit ćemo samo ono što nam pripada i nećemo se tako lako povući. Ja sam s vašim načelnikom i dosada imao odlučnu suradnju te se nadam da će se to tako i nastaviti, a sve je to za dobro vašeg Ljubuškog, za dobro našeg naroda i svih koji živimo ovdje. Još jednom vam od srca čestitam, vama koji ste se odvažili formirati Vijeće i koji ste spremni raditi“, rekao je Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih Federacije BiH.

SirokiBrijeg.info