Firma iz Čakovca podučavala naše stručnjake kako gospodariti komunalnim otpadom u ŽZH

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, 26. lipnja 2017. godine održana je radionica o tome kako uspostaviti sustav gospodarenja komunalnim otpadom prilagođen stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Uvodnu riječ imao je Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke Miroslav Ramljak koji je prije svega pozdravio moderatore radionice, dr.sc. Viktora Simončiča, regionalnog stručnjaka za okoliš te dipl.ing.građ. Sašu Avirovića, dugogodišnjeg tehničkog rukovoditelja komunalne tvrtke “Čakom” u Čakovcu, te pozvao sve prisutne na pozornost i sudjelovanje na radionici s obzirom da je nesustavno i neodgovarajuće gospodarenje otpadom najveći problem zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini.

Nakon uvodnog dijela moderatori su počeli s jako zanimljivom radionicom, sastavljenom od prezentacije teorijskog dijela, primjera dobre prakse, te na samom kraju interaktivnog savjetovanja o tome što bi bilo najbolje rješenje za stanje u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Naime, dr.sc. Viktor Simončič, međunarodni stručnjak iz oblasti zaštite okoliša s dugogodišnjim radnim iskustvom, je istaknuo da svaka lokalna zajednica ima specifične karakteristike koje predstavljaju preduvjete da bi se dobio temelj za izradu kvalitetnog plana gospodarenja otpadom. Iskazao je istovremeno zadivljenost ljepotom i posebnošću Parka prirode Blidinje te zabrinutost s obzirom da se s takvim prostorom ne bi smjelo postupati kao sa urbanom sredinom. Sudionicima radionice je kroz primjere predstavio da je potrebno što prije shvatiti važnost politike gospodarenja otpadom te početi cjelokupan proces prilagođen lokalnim uvjetima – tehničkim, financijskim, geografskim, ali i mentalitetu ljudi, koji prevladavaju u ovom kraju.

Dugogodišnji tehnički rukovoditelj komunalne tvrtke “Čakom” u Čakovcu, Saša Avirović, je kroz svoju zanimljivu prezentaciju pokazao da se uz kvalitetnu viziju, dobru organizaciju i spremnost na puno rada mogu postići veliki rezultati. Počelo se sa ekološki neprihvatljivim stanjem, uvođenjem naknade za sanaciju odlagališta, na način da se počistio sav otpad, zatim obradio “koristan” otpad te na samom kraju neupotrebljiv otpad odvezao na prethodno dogovoren prostor. Svakim danom se povećavala površina mjesta s kojih se odvozio otpad dok se nije očistio sav prostor. Nakon toga je uslijedila nabava suvremenog vozila potrebnog za odvoz otpada, selektivno prikupljanje otpada, itd. Zbog svih ovih činjenica, tvrtka “Čakom” je sada vodeća tvrtka u regiji.

Preporuke koje su moderatori uputili su sljedeće:

“divlje” deponije na prostoru ŽZH treba sanirati;
ne treba se pouzdati u odvoz otpada u druge sredine;
sustav prikupljanja otpada ide korak po korak;
Plan upravljanja otpadom treba prilagoditi stanju u ŽZH;
ne postavljati previsoke ciljeve, jer su oni opasnost za uspjeh;

Nakon prezentacija od strane moderatora, svi sudionici su imali priliku kroz diskusiju postavljati pitanja o svemu onome što ih zanima.

Na samom kraju radionice, Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke Miroslav Ramljak zahvalio je moderatorima i ostalima na dolasku te pozvao predstavnike lokalnih vlasti u ŽZH, direktore javnih i privatnih komunalnih poduzeća, predstavnike nevladinog sektora na suradnju tijekom izrade Plana gospodarenja otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH