Postupajući sudac za prethodni postupak Suda BiH odbacio je zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. Novalić je u poslijepodnevnim satima već napustio prostorije Suda BiH u Sarajevu.

Sud BiH odlučio je, da će se i suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, koji su također bili privedeni u okviru rada na predmetu “Resporatori“, braniti sa slobode.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih u predmetu ‘Respiratori’, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za izricanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana. Nakon što su osumnjičeni od strane SIPA-e predani tužiteljima tužiteljskog tima, Sudu BiH upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Fadila Novalića“, objavilo je u subotu Tužiteljstvo BiH.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor te ih je pustio na slobodu uz mjeru zabrane.

Kako doznaje Klix.ba, u rješenju Suda BiH kojim se nalaže da osumnjičeni odmah budu pušteni na slobodu, stoji da im se izriče zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog kaznenog predmeta.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića, Hasan Ganibegović, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a. Sada se postavlja pitanje kako će Novalić voditi Vladu uz ove okolnosti.

Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ako ne budu postupali u skladu s mjerom izrečenom ovim rješenjem.

Žalba na ovo rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Podsjetimo, kako je premijer FBiH Novalić je u srijedu navečer, zajedno sa Solakom i Hodžićem, priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na ispitivanje u svezi afere “Respiratori” da bi ih SIPA potom predala Tužiteljstvu BiH, koje je za svu trojicu predložilo jednomjesečni pritvor. Novalića, Solaka i Hodžića sumnjiči za nezakonitosti u postupku nabavke 100 respiratora iz Kine tijekom pandemije korona virusa, a u što je utrošeno 10,5 milijuna KM iz entitetskog proračuna.

SirokiBrijeg.info