EKSKLUZIVNO: Razotkrivamo prevaranta – Hoće li ga PU Široki Brijeg napokon privesti pravdi?

Bilo je to još 2010. godine kada su u njegovom vozilu pronađena 1.454 piratska CD-a i DVD-a različitog sadržaja, čime je prvi put njegovo ime dospjelo u medije. Tada je optužnicu protiv njega podiglo Tužiteljstvo BiH za krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

U narednim godinama se modernizirao, pa kreće u lov na brojne firme na području Bosne i Hercegove popunjavajući “crnu kroniku” brojnih medija gdje pomoću vrhunskih prevara dolazi do različitih predmeta a koji mu kasnije donose lijepu zaradu bez nekog velikog truda.

Mostar, Sarajevo, Široki Brijeg…, neki su od gradova u kojima je 33-godišnji Elvir Faladžić, rođeni Konjičanin, vršio prevare mnogobrijnih firmi i na taj način njima priuštio novčane gubitke, a sebi dobitke.

Elvir Faladžić prve kontakte s firmama je radio telefonski predstavljajući se kao vlasnik firme E&M d.o.o. koja je registrirana u Istočnom Sarajevu na adresi Ravnogorska 42. Daljnjim pretragama i poznanstvima portala SirokiBrijeg.info s nekim osobama doznali smo kako firma E&M ima poslovnu jedinicu u Rogatici na adresi Pionirska bb. Nadalje, doznajemo kako je direktor spomenute firme druga osoba ali istog prezimena, a njeno ime je Mirela Faladžić.

Sada se priča već zakuhtava kada smo doznali kako je ta firma otvorila račun u Raiffeisen banci pod brojem 1610000119780073 na dan 9.9.2014.godine, a pet mjeseci kasnije, točnije 5.2.2015. godine račun iste biva blokiran. No to ga ne spriječava da nastavi koristiti ime “svoje” firme E&M u daljnjim prevarama.

Naime, nakon nešto više od dvije godine, dana 29.5.2017. na meti mu se našla firma Servis Jelić iz Širokoga Brijega koju je oštetio za nešto više od 3.500 KM!

Odlučili smo stupiti u kontakt s navedenom firmom kako bi nam pojasnili na koji način je Elvir Faladžić njih “izradio” i na taj način skrenuti pozornost ostalim firmama da malo pripaze, ne samo na ovog prevaranta, nego na njemu slične, a kojih je sve više!

“Telefonski se predstavio se kao Elvir. Naši svakodnevni kontakti oko nabavke su trajali nekoliko dana jer proširivao je želju kupovine određenih stvari od klime, grijalica do bakrenih cijevi. Napravili smo ponudu i dogovorili avans plaćanja i rekli mu kako ne možemo robu isporučiti dok se ne uplati novac, na što je on pristao” – govori nam prodavač Tomislav koji je s njim vodio razgovore oko nabavke.

Elvir je kazao kako će on organizirati prijevoz ili će ići preko brze pošte. Ubrzo se javio kako će poslati “kedija” po robu pa da bakrene cijevi izrežu po pola kako bi mogle stati u vozilo nakon što uplati novac, priča nam Tomislav te dodaje kako ga je nakon nekog vremena kontaktirao da mu javi to da novac nije još uplaćen, te se Elvir pravdao kako mu internet štopa i da mu uplata ne ide, pa će uplatiti preko banke, a račun će dostaviti vozač kada dođe po robu.

Subota, 3.6.2017. godine – pred firmom se parkirava bijeli kombi. Vozač sa “originalnom” uplaticom na kojoj se nalazila pečat ovjeren od Raiffeisen banke dolazi do prodavača. Nakon što su uplatnicu pregledali i preuzeli, napravili su fakturu i vozaču predali robu koju je odvezao, govori nam prodavač.

 

Tri tjedna nakon što je roba odvežena, vlasnik firme Ivo Jelić uočava kako novac nije proknjižen, provjerava kod djelatnika da nije nešto zeznuto s njihove strane, ne uočava ništa sumnjivo. Zove banku da provjeri uplatu, na što dobiva odgovor kako novac uopće nije uplaćen preko njihove banke, iako je kod sebe u rukama imao uplatnicu na kojoj se nalazio njihov pečat. Pokušava u nekoliko navrata telefonski stupiti u kontakt s Elvirom, ali broj je isključen. Ivo odlazi u PU Široki Brijeg kako bi prijavio prevaru. Do tada još ne zna da se radi o velikom prevaratnu Elviru Faladžiću.

Djelatnici PU Široki Brijeg izuzimaju njegov iskaz, kao i prodavača Tomislava s kojim je telefonski Elvir kontaktirao. Izuzimaju se dokazni materijali poput snimki nadzornih kamera, ugovora o prodaji i “originalna” uplatnica. Predmet se prosljeđuje na Županijsko tužiteljstvo ŽZH, kao i dokazni materijal s kojim su tada raspolagali.

Više od pola godine je prošlo od toga slučaja, a pomaka nije bilo ni na vidiku. Sve dok se nedavno čelnim ljudima PU Široki Brijeg nisu dostavili uz posredstvo portala SirokiBrijeg.info dokazi o mjestu prebivališta i boravišta Elvira, kao i podaci o navedenoj firmi koji do tada njima nisu bili poznati, a sve u svrhu kako bi ga napokon priveli pravdi i riješili ne samo ovaj slučaj, nego i još nekih firmi iz Širokoga Brijega koje su bile na njegovu putu za prevaru.

Kontaktirali smo Josipa Aničića, višeg stručnog suradnika i službenika za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH kako bi nam dao informacije o ovom slučaju koje vodi ovo tužiteljstvo.

“U mjesecu rujnu 2017. godine Policijska uprava Široki Brijeg podnijela je Županijskom tužiteljstvu ŽZH izvješće o počinjenom kaznenom djelu. Prikupljeni dokazi ukazuju da bi se moglo raditi o kaznenom djelu Prijevare koje je počinjeno od strane nepoznatog počinitelja na štetu Ive Jelića.

Na osnovu dokaza tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv nepoznatog počinitelja. Od djelatnika PU Široki Brijeg zatraženo je da poduzmu sve potrebne mjere i dodatne istražne radnje radi otkrivanja počinitelja kaznenog djela.

PU Široki Brijeg obavijestila je ovo tužiteljstvo da poduzima sve potrebne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnog kaznenog djela. Ukoliko isto rasvijetle sačinit će dopunu izvješća i zajedno s dokazima dostaviti ovom tužiteljstvu.

Tužiteljstvo do danas nije zaprimilo dopunu izvješća o počinjenom kaznenom djelu, pa se zbog toga istraga još uvijek vodi protiv nepoznatog počinitelja” – kazao je Josip Aničić za portal SirokiBrijeg.info.

Daljnjim saznanjima portala SirokiBrijeg.info doznajemo kako je pečat Raiffeisen banke koji se nalazi na uplatnici, a koji je dotičnom Elviru Faladžiću služio za mnogobrojne prevare na području BiH, krivotvoren i kako je ista ta banka pokrenula kazneni postupak kod nadležnih institucija zbog krivotvorenja službenog pečata.

Sada kada PU Široki Brijeg ima nove informacije, očekujemo da će ih prosljediti Županijskom tužiteljstvu ŽZH i intezivnije se uključiti u ovu istragu i zaustaviti prevaranta u njegovim daljnjim radnjama i na taj način omogućiti trgovcima da s povjerenjem mogu surađivati sa svojim kupcima…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info