Više stotina pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se prošle nedjelje u Višegradu kako bi odalo počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana Bošnjaka i Hrvata.

U odorama koje asociraju na one što su ih četnici nosili tijekom Drugog svjetskog rata te uz njihovo znakovlje i ratne zastave, oko 200 okupljenih postrojilo se u središtu Višegrada.

Čović glasao protiv

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Zlatko Miletić predložio je stoga da se na dnevni red sjednice uvrsti točka javne osude skupa u Višegradu, piše Klix.ba.

Za ovaj prijedlog glasalo je šest zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili zastupnici iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a.

Zastupnici koji su bili protiv, a dolaze iz stranaka SNSD, HDZ i SDS su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet

Tužiteljstvo BiH je temeljem medijskih napisa i dostavljenih prijava otvorilo predmet koji se odnosi na događaje u Višegradu prošle nedjelje.

“Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužiteljstva BiH, a nadležni tužitelj će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, priopćili su iz tužiteljstva.

Nakon par sati promjena mišljenja

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović nakon nekoliko sati preko svog službenog Twitter kanala odlučio ipak osuditi nedavno četničko okupljanje u Višegradu.

Čovićeva osuda došla je nakon što su delegati iz HDZ-a BiH, SNSD-a i SDS-a na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili da osude četnički skup u Višegradu, a gdje je i on osobno bio protiv, kao i njegov kolega Bariša Čolak i kolegica Lidija Bradara.

Da li je stigla ta vijest brzo do Zagreba, pa je mišljenje promijenio, ili zato što to njihovo ne osuđivanje nije prošlo Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa sada kao osuđuje!?

Doktore druže Dragane, nije Twitter valjda službeniji od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH?

SirokiBrijeg.info