Dream teamu Babe iz Ljubuškog treća nagrada na 9. Etno festivalu u Benkovcu

Opisati se ne može ugodna atmosfera na znamenitom kaštelu Benković koja je, opirući se na trenutke i orkanskim udarima bure, krasila 9.po redu Etno festival Benkovac 2016..

Organizator može biti itekako zadovoljan jer su dvori benkovačkog Zavičajnog muzeja u subotnjoj večeri odzvanjali izvornom pjesmom i pljeskom, i pored jake bure i hladnoga zraka, okupljene mnogobrojne publike. I ove se godine manifestacija koja okuplja pjevačke skupine, odvijala pod okriljem Benkovačkog kulturnog ljeta, u organizaciji KUD ˝Branimir˝i TZ Grada Benkovca, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Benkovca. U natjecateljskom dijelu je nastupilo čak devet izvođača, a program su otvorili prošlogodišnji pobjednici Muška pjevačka skupina ˝Srossmayer˝iz KUD-a ˝Šokadija˝ iz Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji.

Nakon što su potvrdili status lanjskog pobjednika, krenula je borba glasova za naslov najboljega na ovogodišnjem Etno festivalu. Redom su nastupili: Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Bedem˝iz Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji, Muška pjevačka skupina ispred KUD-a ˝Vukšić˝ iz istoimenog sela s ruba Zadarske županije, mlađahni 13-godišnji guslar Ivan Vidić iz Dretelja kod Čapljine, Muška i Ženska pjevačka skupina KUD-a ˝Brinje˝ iz Brinja u Ličko-senjskoj županiji, Etno skupina ˝Sinovi Hercegovine˝ iz Širokog Brijega, Muška pjevačka skupina KUD ˝Sv. Ante˝ iz Nadina, Pjevačka skupina ˝Dream team Babe˝ iz Ljubuškog u BiH te Ženska pjevačka skupina KUD-a ˝Šokadija˝iz Strizivojne.

Svaki je nastup na poseban način privukao pozornost objektivne publike koja je znala itekako nagraditi prezentaciju bogatoga kulturnoga i tradicijskoga blaga iz krajeva od kuda su dolazili izvođači ovogodišnjeg festivala u Benkovcu. Budnim okom svaki je nastup promatralo i samim tim ocjenjivalo posebno Prosudbeno povjerenstvo na čelu kojeg je i ovoga puta bio Danijel Šota umjetnički ravnatelj Vinkovačkih jeseni i kojega su još činili Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te Luka Baković, umjetnički voditelj klape ˝Asseria˝iz Benkovca. Njihova zadaća nije bila nimalo laka, što je pri proglašenju najboljih i najuspješnjih, potvrdio i sam Danijel Šota, rekavši pri tom kako se posebna pozornost povjerenstva usmjeravala ka pravilnoj izvedbi s dvije pjesme koliko je morao izvesti svaki izvođač, budući je bilo i onih koji su izveli više od dvije pjesme, pa su takvi bili isključeni iz selekcije procjenjivanja. Šota je također pohvalio organizaciju ovogodišnjeg festivala, naglasivši kako ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve masovnija i zapaženija, dobivši velikog odjeka i izvan granica ne samo Benkovca i Zadarske županije, nego i Hrvatske. Ovo se čini opravdanim samim tim što je Etno festival u Benkovcu već poodavno dobio i karakter međunarodnoga, a subotnji spoj posebno Hercegovačko-dalmatinskog izvornoga izričaja, očigledan je primjer te tvrdnje.

Izvođači iz Hercegovine su poseban obol dali ovoj manifestaciji kroz svoje zanimljive i atraktivne nastupe, dočaravši tom prilikom dobre stare običaje i tradiciju toga kraja u BiH. Posebno su zanimljivi bili nastupi ˝Sinova Hercegovine˝ koji su pored samostalnoga nastupa otpjevali jednu pjesmu i s Dalmatinkom Ivanom Čirjak, poznatom etno umjetnicom i cvitarašicom iz Zadra, potom mladoga guslara Ivana Vidića, a da ne govorimo o babama iz Dream teama iz Ljubuškog, koji su, i pored treće dobi u kojoj se nalaze, na posebno atraktivan način podgrijale atmosferu u ionako predivnom ambijentu Zavičajnog muzeja u Benkovcu. Organizator i domačin KUD ˝Branimir˝, prije samog proglašenja najboljih izvođača uručili su zahvalnice i prigodne darove svim sudionicima 9.Etno festivala. Nakon toga došao je šlag na tortu, proglašenje najboljih. Tako je, prema procjeni Prosudbenog povjerenstva, nagradu za izvornost nastupa dobio mladi guslar Ivan Vidić,˝ a nagradu za izvornost Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Brinje˝. Treću nagradu žirija dobile su atraktivne dame iz ˝Dream teama Babe˝. Njima je nagradu uručio ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Drugoplasirana je na ovogodišnjem festivalu bila Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Bedem˝iz Grebaštice kojima je nagradu uručio direktor TZ Grada Benkovca Vanja Čvrljak. I na kraju pobjednik i grand prix 9.Etno festivala Benkovac 2016. je Ženska pjevačka skupina ˝Druge˝ koje su predstavljale KUD ˝Šokadija˝ iz Strizivojne. Njima je nagradu uručio gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija. Nagrada za prvo mjesto je zapravo i potvrda kontinuiteta u radu i djelovanju KUD-a ˝Šokadija˝, budući je muška ekipa tog društva prošlogodišnji pobjednik. Nije potrebno kititi posebnim perjem ovu manifestaciju, dovoljno je objektivno kazati, Etno festival u Benkovcu i ove je godine pobijedio, u svom smislu, u svom značenju i opravdanosti, na kraju krajeva ove godine i u borbi protiv jake bure. Stoga sve pohvale domaćinu i organizatoru a posebno gospođi Kseniji Čirjak koja vrlo uspješno kreira i vodi KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca.

Ovdje valja svakako napomenuti kako je na ovogodišnjem festivalu izostao nastup domaće Muške pjevačke skupine zbog iznenadne smrti dugogodišnjeg i aktivnog člana KUD ˝Branimir˝ Tome Bačića-Toše. Njegove su mu kolege uputile i dirljivu poruku putem Facebooka u kojoj stoji: ˝Svidjelo se dragom Bogu da uljepša raj, pa te uzeo u svoj zagrljaj. Počivaj u zagrljaju Božjem, gledaj i čuvaj nas odozgo iznad oblaka. Nosit ćemo te zauvijek u srcu. Počivao u miru prijatelju˝. Neka i ovaj etno festival počiva u moru uspješnica do godine kada će znamenitu tvđu kaštel Benković obasjati svjetlost jubilarne desete manifestacije.

Mihovil Mijo Brkić / Radio Ljubuški