Dok svi čitaju i gledaju iz “oblaka” Clada, oni prodaju šupljake o nekom teveju na Hrvatskom jeziku

Stoljeće je dvadeset prvo, godina dvije iljade (ma da mi je bilo ne izgovorit) šesnesta, a zateklo nas Hrvate da ne jemljamo svoje teve-slike, niti programskog sadržaja na svom jeziku-maternjem. Ni to što je naš Tesla izmislija bežični prenos još u 19. stoljeću, nama nije pomoglo. Ovog trenutka imamo samo hrvatsku rič (tisak tog naslova ukinut) za:tele, (ne za klat) daleko i vision-vidjeti, a to Vam je poznato kao dalekovidnica. Kolko’ god, da smo je pokušali primjeniti, ta kovanica nije ušla u hrvatske uši, kao što ni u hrvatske domove nije ušao “erotel” a ni “hercegovačka”, dalekovidnice stranačkog interesa a bez javnog sadržaja. Polemike i optuživanja oko njihova gašenja još traju. Utrni to sranje!, što bi rekli preplatnici. No u međuvremenu, dobišmo “Našu TV”, koja je u cijelosti u vlasništvu poduzetnika hrvatskih, a po zanatu umalo ničija?

“OBLAK” – Cloud je danas ono, iz čega se izmuzu višemedijske usluge, dakako, prenos slike i programskog sadržaja. Dakle, kasnimo! Kasnimo, jer je kablovska televizija razvijena još tamo daleke 1940. god. Digitalna kabelska teve, šta ću Vam reć, svi je već imate. Ponudila Vam je nove mogućnosti raznovrsnih programskih paketa sadržaja. Kako je danas u upotrebi puno veći broj računara i mobilnih uređaja nego tv-prijemnika, pametniji od ministra Lasića krenuli su s televizijom putem interneta. Internet TV je prenos video sadržaja kroz internetsku mrežu. Odašiljanje je široko pojasno, programski sadržaj se jednostavno emitira: klik po klik, raja se ušteka na emitiranje. Kako ko i kad i šta ko voli gledati. Zanima me baš, koliko će se klikat po “našoj”?

Posljednjih godina se dosta govori, razvija i koristi satelitska veza, kao servis koji omogućava korisnicima pogodnosti novog elektronskog medija, za prenos programskog TV-sadržaja. Znate li Vi ikoga, ko bi se danas usudio javno reći: Ja mogu bez interneta, smartphona te ostalih igračkica. Dakle, TV-tehnologija se podala ostalim tehničkim novotarijama na mreži svih mreža. Stvorene su neograničene mogućnosti za korisnike. Evolucija tevea kao najmasovnijeg medija prelazi na space razinu, jer ništa takvo ne može kulturološki da utiče na razvoj društva kao pojava moćnog (manipulativnog) novog medija i prenositelja poruka.

Gledatelj je sada na poziciji da s pripadajućom opremom koju ima, uključi se na net, te izostavi reklamu, pa utrne ispraznu priču dosadnjikava dužnosnika, te se prebaci na pretraživanje kanala, i gleda TV-program zanimljivog sadržaja. Gledatelj se osjeti moćnim! Jednim klikom posla ih u bespuća povjesne zbiljnosti.

Dragi moji! Vjerujete li Vi gospodi: Čoviću, Lasiću, Kukiću da tradicionalna TV može konkurirati prijamčljivim igračkicama. Tehnički i tehnološki zastarjela, kadrovski istrošena, dijaloški isprana, programski stranačka, sadržajno daleko od javne, bez nacionalno osmišljenog programa. Molim Vas! Zbog čega bi Hrvati morali biti sretni što je gosp.Dalipagić predložio kanal na Hrvatskom jeziku. Jasno Vam je da će emitirati programski sadržaj. Kakav? Gledan? Zanimljiv? Dakako da će Hrvate zanimati, tko će ga: proizvoditi, uređivati, voditi? Ta neće valjda bit ko fol javna.

Hoće li to raditi: Netko iz plemena stranački podobnih? Sve su to hrvatski kadrovi sa sarajevske televizije, ili još bolje, kojekakvi amateri izrasli iz naraštaja stranačkih falangi, s čijim potencijalom, ambicijom i kreativnošću gledateljstvo mora da se upozna. Vjerujete li, da su sposobni (nabrojani) proizvesti program? Ja ne! Tvrdim Vam da nisu sposobni proizvesti ni minute programa koji bi milenijsku generaciju, privelo k hrvatskom elektronskom ognjištu. E, ako je predizborni spin? Aferim, predlagači moji!

Predlagači nam podaruju televiziju koju je svijet dobio 1920. i neke. Dakako najprije Engleska, pa onda sve redom, napokon eto danas i mi dođosmo na red. Predlagači sad kad ste već to zakotrljali, zanima me kad će Hrvati vidjeti taj prijedlog-dokument. Ako hoćeš da Vas ozbiljno shvate, u javnost s tim! Jer , eto saznasmo šta hoćete, al’ ne znamo kako će te to napraviti? Nije valjda da morate li pitati za dozvolu Srbe I Bošnjake? E jebo taj poso odmah da Vam kažem.

Poštovani Predlagači i protivniče Slavo, molim te!, dozvoli te mi drskost da Vam pomognem razraditi projekt.

Prvo – zaogrni Hrvate “oblakom”! Tad Vama ni ne trebaju odašiljači, a ni Srbi ni Bošnjaci.

Drugo – nek’ Vijeće ministara i Federacija sudjeluju u financiranju-djelomično, ostalo županije i općine s hrvatskom većinom (ako ih još bude), jer Bogami mili mi Predlagači Hrvati neće plaćati naknadu za posjedovanje tv-prijemnika ako im sadržaj programa ne bude po volji. Uzmite u obzir da je Hrvata sve manja i manje, te oni kupuju sve manje i manje, pa će na tom hrvatskom kanalu biti puno manje reklama u programu, pa za toliko i love manje od oglašavanja.

Treće – Predlagači, Vama je jasno da neš ti moć samo na hrvatskom jeziku emitirat programski sadržaj. Ne moram valjda Vas podsjećati da je BiH multi-kulti i višejezična država, što znači i dodatnu obvezu: da bar sahatak ili ti ga čas jedan, programa imaš i na srpskom a isto toliko i na bošnjačkom jeziku. To je pravilo na kojem je utemeljen javni servis.

Četvrto – Predlagači jako je važno!, ne zaboravite hrvatsku dijasporu, morat ćete taj programski sadržaj na hrvatskom jeziku emitirati globalno,a to ti je vasiona!

Peto – ma nije valjda, ono što mislim?, da su Vama Fahro, Mile i Bakir obećali, kako će njihovi Bošnjaci i Srbi dignut ruke ZA kako bi pokazali kolegama Hrvatima iz svojih redova, a i preostalim Hrvatima da poštuju njihove nacionalne, kulturne, duhovne, političke i materijalne, kako osjećaje tako i potrebe za poticanjem i uzdizanjem narodnog identiteta. Vela havle!!!

Ma ima toga sijaset, pa eto javite se! Ja znam kako i ustroj i financiranje, i program i oglašavanje, pa čak i nadzor, dakako, da bi umio i s programskim vijećem. Nego oprostite mi što ja ovako rođački spram Vas. Ma mislim malo nas je, pa je svaki Hrvat važan, da oni koji posjeduju tevee da su još važniji, nemam ih nego: dvije plazme, jedan LCD I jedan LED!

Dozvolite još da dodam – nemali broj mobilnih uređaja, taman ih je kolko džepova,dedera se odmah Vi zbrojite, jako ste mi pametani, razumani, a još ste i ministari, pa ko i neki akademici, no, ipak samo dopisni. Usuditi ću se zamoliti Vas da prihvatite ovo moje dobronamjerno obraćanje, stojim ti na raspolaganju. Dakako, da imate veliki broj stručnih Hrvata koji su jako zainterersirani za taj projekt!

Napomena – danas Hrvati uživaju gledati brojne stranjske TV-programe, koji se muzu iz “oblaka” kablovskim mrežama i satelitskim vezama. Stoga gledanost javnog servisa je neznatna! Slavo, kad bi ti Hrvate uspio privesti k nacionalnom elektronskom ognjištu, vjerujem, ma posve sam siguran, da bi ti televizijski svijet dodjelio nagradu “Emmy” za životno djelo, a tvoje Posušje bi bilo kulturna prijestolnica Europe!

Gospodine Čović, gospodine Kukić – Hrvati će biti u svakom slučaju nesretni, dogovorili se Vi ili ne!

Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba