Jučerašnje priopćenje MUP-a ZHŽ predstavlja pokušaj zamagljivanja kriminala, koji hara u ovom ministarstvu, upravo na dan kada je objavljeno da je Tužiteljstvo ZHŽ otvorilo predmet po pitanju povratka Miroslava Galića na posao, nakon što je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 15 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, piše Ljubuski.info.

Tu informaciju je potvrdilo Tužiteljstvo ZHŽ i njemu se nema što nadodati. Međutim, to nije jedina institucija koja je naložila istrage oko kriminala u MUP-u ZHŽ, a potpuni je promašaj pisati priopćenje bez bilo kakvih argumenata, osim nesuvislih i pravno neutemeljenih prostoproširenih rečenica.

Glasnogovorniku MUP-a je teško pisati demanti. On može objaviti servirano, ali kako razumjeti nekog pravnika u MUP-u, koji plasira netočnosti s kojima dezavuira javnost, želeći pridobiti njen senzibilitet usprkos neoborivim dokazima, da stanje nije zakonito.

Neoborivo je sljedeće:

Nevenko Barbarić je izjavio da se godinama kroz policijske strukture provlačila organizacija prostitucije, dilanja droge, šverc cigaretama i automobilima i on je bio tome svjedok. MUP Barbarića ne spominje, a to se sve događalo kad je Zdravko Boras bio prvi čovjek krim policije i to sa SSS-om.

Trenutačni ministar Zdravko Boras je priznao da poznaje dokument u kojem je prikazan kao osoba koja je prevozila prostitutke u vrijeme kada je bio načelnik Krim policije PU Ljubuški.

Neoboriva je činjenica da je verbalno vrijeđao policajca i potom ga udario s dvije ruke u trenutku obavljanja očevida zahtijevajući o njega da neprofesionalno i nesavjesno sačini zapisnik. Svi policajci znaju o kojem se njihovom kolegi radi. Dokumentacija je pohranjena u arhivi MUP-a.

Neoboriva je činjenica da je Zdravko Boras udario građanina i verbalno mu prijetio s riječima :”Ukopat ću te…!”

Zdravko Boras mora pred javnosti odgovoriti na pitanje otkuda ima diplomu inženjera agronomije.

Zdravko Boras mora obrazložiti događaj branja grožđa na plantaži u Otoku.

Treba obrazložiti sve okolnosti oko mirovine u RH, što nije demantirao, niti je moguće.

Zbog čega je Zdravko Boras morao napustiti policiju i koja je njegova uloga u neprocesuiranju kriminala, dok je bio u djelatnoj službi, a tiču se teških kaznenih djela iznude, nanošenja teških ozljeda i slično.

Što je sa rješenjima koja je potpisao, a nisu u skladu sa zakonskim propisima?

Je li Pravilnik o unutarnjem ustroju MUP-a usklađen sa zakonskim propisima? Ako nije, neka odgovore genijalni pravnici.

Pravnici bi trebali, zbog nezakonitog Pravilnika o unutarnjem ustroju, obrazložiti zbog čega Natječaj za kadete i inspektore nije zakonit.

Kako je moguće da za kadeta bude primljena osoba, protiv koje je MUP ZHŽ podnio izvješće Tužiteljstvu ZHŽ o počinjenju kaznenog djela? Automatizmom se zaključuje da je natječaj djelo teške korupcije i potpuno nezakonit s unaprijed predviđenim rezultatom.

Kako je mogao na funkciju načelnika krim policije postaviti osuđivanu osobu, kada to zakon izričito zabranjuje?

Kako je Milenko Madunović postao ravnatelj policije i ostao članom Nezavisnog odbora?

Koliko osoba u MUP-u ima lažne diplome? Zdravko Boras ih zna u glavu.

Ovo su pitanja, koja su samo malo zagrebala po površini. Što je sa progonom državnih i policijskih službenika, a i ona će ugledati svjetlo dana, jer je u policiji masa zakinutih i nezadovoljnih.

Slučaj Miroslav Galić

Za Miroslava Galića ukratko se može reći da je godinama bio policijski službenik, Pravomoćno je osuđen za milijunski kriminal i automatizmom je trebao napustiti policiju, ali potom biva nakon jedne godine od presude postavljen za namještenika bez natječajne procedure. Natječajnu proceduru nije ni mogao proći, jer nije mogao dobiti potvrdu o nekažnjavanju.

Pravnici MUP-a moraju obrazložiti, kako je ponovno postao policijski službenik, kad je zakon propisao proceduru. Znaju li oni za POGLAVLJE V. – UPRAŽNJENA RADNA MJESTA I UPOŠLJAVANJE Zakona o policijskim službenicima ZHŽ, s osobitom pažnjom na članak 45. i članak 46. – Opći uvjeti za kandidate gdje u alineji f) stoji da protiv kandidata ne smije biti pokrenut kazneni postupak i nije izrečena pravomoćna kazna zatvora za kazneno djelo.

Zanimljivo je da su u priopćenju potpuno krivo protumačili navedene članke zakona, na što im se, nimalo slučajno, podsmjehuje mnoštvo pravnika.

Mnogi odgovori su trebali stajati u priopćenju MUP-a ZHŽ, a zašto ne stoje treba opet odgovoriti Zdravko Boras.

Ljubuski.info