Dijagnoza glasi – Nas Hrvate gaze a mi im to dopuštamo

Ono što se godinama događa i ponavlja jest ta majorizacija i prebacivanje krivnje s jednih na druge. U medijima, iz usta vodećih političara. Hrvati kažu da Bošnjaci žele centraliziranu Federaciju iz Sarajeva i sve vuku sebi a Bošnjaci odnosno njihovi političari baš i ne negiraju to ni po medijima niti na takve optužbe reagiraju institucije s područja kulture i slično. U isto vrijeme se u medijima sklonima Hrvatima a posebno HDZ-u BIH, revno objavljuju vijesti o tome kako je županijama oduzeto ovo i ono, kako konce u Federaciji drže bošnjački politički moćnici, kako smo majorizirani!

Pretpostavimo da je to točno, da smi mi Hrvati ugnjetavani narod u BiH a posebno u Federaciji gdje bi trebali biti ravnopravni (ima nas Hrvata koji uistinu mislimo tako ali ne vidimo isti uzrok problema kojega vide naši dežurni političari). U tom slučaju bi reakcija morala biti takva da se na sva zvona u domaćim okvirima i po međunarodnim sastancima objasni svijetu i gradu da smo mi ugnjetavani i da to više ne želimo biti pod cijenu raspada cijele države za kojom bi malo tko žalio kada je ovakva kakva jest.

Hrvati i naši političari bi morali dići glas i zaprijetiti da će političkim putom tražiti, ako ne ravnopravnost s druga dva naroda u državi u cjelini i ravnopravnost s Bošnjacima u Federalnim institucijama, onda neku vlastitu institucionalnu jedinicu, autonomiju ili čak odcjepljenje većinski hrvatskih područja jer odavno više nitko ne mari za Dayton osim kada mu neka njegova poglavlja odgovaraju. Ali ne nešto kao što je bila samouprava. Samouprava je propala jer nije izlobirana tamo gdje se takve stvari lobiraju i gdje se nove države stvaraju. I tko zna za što je sve poslužila i kome.

Hrvati jednostavno moraju pod hitno naći izlazak iz represivne situacije ukoliko se u njoj nalaze. To se neće nikada dogoditi dok su na vlasti ovi što su sada na vlasti. Kada bi svi Hrvati bili ravnopravni među sobom, nešto bi se promijenilo. I bili bi ravnopravni u cjelini. Ali su hrvatski vodeći političari u Bosni i Hercegovini godinama koristili blagodati te države i tog entiteta kojega optužuju da nije pošten. Godinama slušamo iste priče o majorizaciji koju nikako ne mogu spriječiti ni rješiti a u isto vrijeme u državne institucije i javna poduzeća smještaju svoje političke podobnike. Godinama hrvatski političari upozoravaju na neravnopravan položaj hrvatskih branitelja a izbjegavaju ministarstvo branitelja u Federaciji dok u isto vrijeme inzistiraju na ministarstvima financija i gospodsarstva.

Gospodo, mi Hrvati jesmo u neravnopravnom položaju. To se vidi i po postotcima u javnim upravama i broju zaposlenih, po raspodjeli proračunskih sredstava i po visinama proračuna općina i županija s hrvatskom većinom. Jesmo neravnopravni i zato bi naši političari trebali to promijeniti, da ne budemo više neravnopravni! Ali oni to nikako da naprave! Nikako da hrvatski političari uspiju rješiti pitanje neravnopravnosti Hrvata. Stoga, nameće se sam po sebi jedini mogući zaključak. Ili su hrvatski političari nesposobni ili im odgovara da nas drugi gazi! A možda je na stvari i jedno i drugo.

Tko to normalan može godinama trpjeti tlačenje? Nije više doba Jugoslavije da treba čekati 45 godina kako bi se oslobodilo komunističkog pa onda velikosrpskog jarma. Pa postoji li ikakav način da se ovakvo stanje riješi, mislim, ako nas tlače. Po cijenu mira. Ako me tlačiš, ja ću se braniti i po cijenu bitke.

Međutim, dok maleni čovjek doživljava istinsko tlačenje, dok je majoriziran i ne može naći posao, dok gubi i ona prava koja je imao, njegovi politički vođe pokušavaju mu servirati priču da je sve to smišljeno u Sarajevu. Pa, majke ti mile, nisu valjda ti sarajevski političari toliko pametniji, moćniji i sposobniji da su uspjeli majorizirati cijeli jedan konstitutivni narod a političari toga konstitutivnoga naroda toliko maleni, nemoćni i jadni?

Oni nas gaze ali im naši itekako to dopuštaju iz udobnosti svojih velikih nezasluženih fotelja. A kada bi svi Hrvati među sobom postali ravnopravni, bilo bi svašta. Ovako, uživa dvadesetak posto njih, jedni malo više a drugi malo manje. Jedni su pokrali milijune a druge su smjestili u javne institucije i državna zaposlenja da bi im služili sa svojim obiteljima svako dvije ili četiri godine kao biračko tijelo. Za ostale Hrvate ih nije briga. Tko vas J… što niste članovi jedne i jedine partije. Tu ne postoji ni strah od Boga jer oni ili misle da Bog ne postoji a ako u Njega vjeruju, misle da im je On dopustio sve i dao im javna dobra u privatni posjed 20 posto odabranika.

Majorizacija? Ma, dajte, molim vas, tko još puši tu priču!? Vratite svi vi političari, iz svih nacija, ono što ste pokrali pa ćete vidjeti da u BiH ima i ptičjega mlijeka.

Marko Čuljak / Dnevno.ba