Naredbom Federalnog stožera civilne zaštite broj: 12-40-6-148-164/20 od 12. svibnja 2020. godine kojom se dopušta pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera i Naredbom broj: 12-40-6-148-9-2/20 od 14. svibnja 2020. godine kojom se dopušta javno okupljanje u zatvorenom prostoru, uz osiguranje 10 m² po osobi uz poštivanje epidemioloških mjera. Prema ovim Naredbama, a imajući u vidu razloge našega pisanja ovog dopisa, specifičnosti našeg područja kada je riječ o broju osoba na svadbenim svečanostima (cca 350-400), iste nije moguće organizirati. Imajući u vidu dobru epidemiološku sliku, ali i brojne upite vlasnika svadbenih salona, kao i mladenaca koji su već odredili datum svoje svečanosti, tražimo da se donese zapovijed za rad svadbenih salona (naravno uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera), jer njihov rad kao ugostiteljskih objekata nije moguće uklopiti u naprijed navedene naredbe Federalnog stožera civilne zaštite. Istovremeno moramo istaknuti i tzv. „protest antifašista“ u Sarajevu (16. svibnja) gdje se okupilo njih nekoliko tisuća bez pridržavanja minimalnih epidemioloških mjera i bez ikakvih sankcija, a mi istovremeno onemogućujemo održavanje jednog od najsvečanijih trenutaka u životu mladih ljudi koji stupaju u brak, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Sukladno Naredbi Federalnog stožera civilne zaštite broj: 12-40-6-148-144/20 od 24. travnja 2020. godine građanima BiH pri ulasku u svoju zemlju izriče se Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. U Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, broj: 511-01-300-20-74 od 9. svibnja 2020. godine koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske „Hrvatskim državljanima omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“.

Imajući u vidu naprijed navedeno, te da velika većina građana Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije ima dvojno državljanstvo (RH i BiH), dobru epidemiološku sliku u ove dvije županije, da svakodnevno u naše Operativne centre civilne zaštite pristiže na desetine i stotine upita i traženja za ulazak u Bosnu i Hercegovinu iz brojnih razloga, da naši gospodarstveni trpe velike štete što su onemogućeni u svom poslu, tražimo od vas da što prije donesete zapovijed o ukidanju zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja pri ulasku u našu zemlju.

U nadi da ćete razmotriti ove naše prijedloge i donijeti zapovijedi o ukidanju zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja i dopuštenje organiziranja svadbenih svečanosti uz pridržavanje epidemioloških mjera, srdačno Vas pozdravljamo, – stoji u dopisu Uprava civilne zaštite ŽZH i HNŽ upućeno Federalnom stožeru civilne zaštite.

SirokiBrijeg.info