Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH, svi drugi razvojačeni Branitelji!

Ovih dana nekim članovima naše URB HVO-a ŽZH dijeljene su pristupnice u Udrugu Dragovoljaca i Veterana HVO-a, premda su oni već uredno registrirani i učlanjeni u URB HVO-a ŽZH.

S tim u svezi dajemo slijedeće priopćenje:

URB HVO-a ŽZH je uredno registrirana u ministarstvu pravosuđa i uprave ŽZH,i kao takva udruga djeluje od 18.05.2018.godine. Do sada se u udrugu učlanilo preko 220 članova a taj broj svakodnevno raste. URB HVO-a ŽZH se bori za prava razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu. Svi zahtjevi URB HVO-a ŽZH sadržani su u Rezoluciji Branitelja FBiH a oni su:

1.Pravo na braniteljski dodatak u visini od 6,00 KM po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu za pripadnike borbenih postrojbi HVO-a,

2.Izrada zakona o jedinstvenom registru Branitelja te njegova javna objava,kao i javna objava svih korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite), u ŽZH pa i u FBiH,

3.Smanjenje broja udruga iz rata u FBiH s broja 1600 na njih 6 do 10.

Što se tiče prve dvije točke Rezolucije Branitelja one su u potpuno izmijenjenom obliku ugrađene u tzv. “Salkin“ zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u čijem nacrtu su radili izdajnici istinskih razvojačenih Branitelja i Armije BiH i HVO-a oni su da se ne zaborave:

-Amel Pervan i Hamza Krkalić, nelegalni i nelegitimni predstavnici razvojačenih branitelja ispred tzv. “kampa heroja“ u Sarajevu koji je nakon usvajanja tog zločinačkog, protuustavnog i nakaradnog zakona ugašen, odnosno uklonjen iz ul. Alipašina 41 u Sarajevu,

-predstavnici tzv. “reprezentativnih, temeljnih ili krovnih“ udruga iz rata koje nikakav zakon o pravima branitelja kao takve ne poznaje a te su udruge:

-Udruga obitelji poginulih i nestalih Branitelja HVO-a u FBiH,

-Udruga šehida i nestalih branitelja Armije BiH,

-Udruga HVIDRA,

-Udruga RVI Armije BiH,

-Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a u FBiH,

-JOB (Jedinstvena organizacija boraca) Armije BiH),

-Udruga odlikovanih pripadnika HVO-a,

-Udruga odlikovanih pripadnika Armije BiH.

Zahvaljujući tim izdajnicima Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, i njegova još nakaradnija primjena preko tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ i tzv. “objave jedinstvenog registra branitelja“ je zaživjela u praksi premda taj zakon ne zadovoljava potrebe najvećeg odnosno ogromnog broja razvojačenih branitelja u FBiH iz obje vojne komponente, a naprotiv daje mogućnosti mnogim ratnim dezerterima ,uhljebima, lopovima, gospodarstvenicima te mnogim ženama koje nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama mogućnost mjesečnih primanja,dok oni istinski razvojačeni branitelji iz borbenih postrojbi bez ikakvih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu ostaju bez svojih zasluženih prava Branitelja.

Zbog toga je URB HVO-a ŽZH pokrenula postupak kod Ustavnog suda FBiH preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog nakaradnog zakona ali i pokretanje kaznenog postupka protiv odgovornih osoba za njegovo donošenje o čemu smo u više navrata izvještavali javnost,a u konačni ishod tih procesa ne sumnjamo jer su svi dokazi i činjenice na strani predlagača osporavanja tog zakona.

Sada dolazimo do treće točke Rezolucije Branitelja a ona se tiče smanjenja udruga iz rata u FBiH. Kako je javnost već obaviještena ministar branitelja u tehničkom mandatu Salko Bukvarević je zatražio usvajanje Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja u Domu naroda Parlamenta FBIH a koji je prošao u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. A taj zakon ukoliko naši članovi i drugi branitelji u FBiH ne znaju se tiče treće točke Rezolucije branitelja koja predviđa smanjenje broja udruga iz rata u FBiH.

Radi napomene UZB ŽZH (a sada URB HVO-a ŽZH) je već preko svojih ovlaštenih predstavnika uputila određene amandmane, prijedloge i sugestije na taj zakon na sastanku ministra Branitelja Salke Bukvarevićas predstavnicima udruga iz rata u ŽZH dana 26.05.2017.godine u Skupštini ŽZH od kojih su neki usvojeni.

Tada je UZB ŽZH zatražila smanjenje broja udruga iz rata u FBiH na njih 6 do 10 od kojih su slijedeće trebale postojati u obje vojne komponente:

1.Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a i Armije BiH,

2.Udruga RVI i Armije BiH i HVO-a,

3.Udruga razvojačenih Branitelja Armije BiH i HVO-a

što ih je ukupno 6/šest dok je tražila uvođenja u Zakon i UZB/Borci BiH jer je ta udruga u trenutku Izrade Nacrta zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja bila najmnogobrojnijaudruga Branitelja u cijeloj FBiH a bila je multietnička, međutim taj zahtjev je odbijen jer Zakon o udrugama od posebnog društveog značaja predviđa samo „čiste“ udruge iz Armije BiH i HVO-a dok nikakve multietničke udruge nije predvidio.

Taj prijedlog zakona zbog izbora u BiH nije zaživio i sada se radi na njegovom usvajanju u Domu naroda kako bi federalni ministar branitelja u tehničkom mandatu Salko Bukvarević zadovoljio zahtjeve “izdajnika“ iz braniteljskih redova, tj. kako bi se ispoštivale sve 3/tri točke Rezolucije branitelja iz kuhinje iz tzv. “kampa heroja“ a niti jedna nije usvojena ni blizu predloženog oblika iz izvornog teksta Rezolucije Branitelja što je jasno i pticama na grani osim izdajnicima u braniteljskim redovima koji su blagoslovili taj protuustavni i nakaradni zakon.Zašto su ga blagoslovili drugo je pitanje na čiji odgovor nećemo dugo čekati jer već postoj određeni dokazi u svezi istog,no o tom potom.

Ukoliko naši članovi te ostali Branitelji ne znaju Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja u FBiHima za cilj smanjiti broj udruga iz rata s njih 1600 na njih 6 do 10 no opet po istoj zamišljenoj špranci kaoi do sada od završetka Domovinskog rata u BiH kada su sve novce udruga na nivou FBiH, njenih županija,općina i gradova dijelile tzv. “krovne, temeljne ili reprezentativne“ udruge iz rata a sada taj zločinački naum žele blagosloviti ovim zakonom.

One gore navedene udruge iz rata njih 4+4 iz obje vojne komponente žele ostati kao „reprezentativne, krovne ili temeljne“ u tom zakonu u čemu im svesrdnu podršku daje federalni ministar Branitelja Salko Bukvarević, stranke SDA i HDZ BiH, kao i izdajnici iz braniteljskih redova koje nitko nije ovlastio za izradu nacrta tog zakona.

Bez obzira što su mnoge udruge pa i udruge UZB ŽZH, odnosno URB HVO-a ŽZH dale svoj amandmane, prijedloge i sugestije na taj zakon njih po istoj špranci kao i prigodom usvajanja tzv. “Salkinog“ zakona nitko neće ništa pitati te će oni opet po istoj recepturi usvojiti i taj nakaradni zakon o udrgama od posebnog društvenog značaja u FBiH.

Međutim kako bi se koliko toliko formalno-pravno pokrile ove udruge kojeimaju namjeru postati udruge od posebnog društvenog značaja te zacementirati svoje statuse te i dalje dobivati novac iz federalnog i drugih proračuna, te lažno predstavljati sve branitelje a u stvari predstavljaju samo sebe i par svojih istomišljenika dijeleći ogromne novce i benefite koji im ne pripadaju muči ih jedna sitnica a ona je:

-Udruge HVO koje sežele zvati udrugama od posebnog društvenog značaja moraju imati najmanje 10 000 uredno registriranih članova dok udruge Armije BiH moraju imati 30 000 članova.

Kako niti jedna udruga HVO-a iz rata nema toliki broj članova njihovi emisari su se razletjeli po terenu od kojih izdvajamo Udrugu dragovoljaca i veterana dijeleći određene pristupnice svima kako bi namirili broj od 10 000 članova a da pri ome ne pokazuju nimalo obzira, stida il srama jer se nikome od ovih što im dijele te pristupnice nisu javili od završetka Domovinskog rata u BIH. Nikog oni od njih pitali kako živi i kako mu je. Njima su sada potrebiti brojevi kako bi namirili 10 000 članova a to da netko od tih silnih članova uđe u uže rukovodstvo Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a, ma dajte molim vas. Ta su mjesta unaprijed određena odabranim članovima te udruge koji drmaju od završetka rata na ovamo.

Ovdje smo također dužni pripomenuti kako su se kreatori ovog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja potrudili poraditi na još nekim sitnicama kako bi im se olakšao put dobivanja 10 000 članova a on se ogleda u čl.5.točka 2.i 3.tog zakona koji kažu:

-Pripadnik braniteljskih udruženja može biti član više udruženja,ali se ne može pojaviti na spisku za utvrđivanje reprezentativnosti više od jednog udruženja,

-Član udruženja od posebnog značaja može biti u organima upravljanja samo jednog takvog udruženja,

Što nesumnjivo pokazuje i dokazuje kako je takvim udrugama samo cilj prikupiti što više članova (njih 10 000) a uopće nije bitno što su članovi i drugih udruženja, a ukoliko bi se dogodilo kako se oni nalaze na spiskovima dva ili tri udruženja koja žele postati udruženjima od posebnog društvenog značaja tko će tome stati u kraj, a pri tome je uopće nebitno što takvi ne mogu biti u organima upravljanja dvije udruge već samo jednoj. Ovdje je daklenajbitnije skupiti 10 000 članova a ostalo je lako.

Stoga ovim putem pozivano naše članove URB HVO-a ŽZH da ne nasjedaju na jeftine štosove predstavnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a te se ne učlanjuju u tu udrugu premda ogroman broj naših članova u njoj ima mjesta jer na je velika većina dragovoljaca i veterana, no zbog naše višegodišnje borbe a upravo zbog ignoriranja te udruge te ostalih tzv. “reprezentativnih, krovnih ili temeljnih“ udruga iz rata istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu formirana je UZB ŽZH odnosno URB HVO-a ŽZH.

Radi napomene UZB/ ŽZH odnosno URB HVO-a ŽZH uopće nije predvidjela postojanje Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a kao udruge od posebnog društvenog značaja već Udruge razvojačenih Branitelja HVO-a na nivou FBiH i na tome ćemo ustrajati.

Stoga pozivamo sve razvojačene Branitelje HVO-a u cijeloj FBiH za osnivanje svojih udruga u njihovim općinama i Gradovima kako bi se konačno svi razvojačeni Branitelji HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu kao i svi drugi razvojačeni Branitelji HVO-a koji ne pripadaju Udrugama obitelji poginulih i nestalih Branitelja HVO-a i HVIDRI skupili pod isti kišobran kako bismo zajedno učvrstili reprezentativnost predstavljanja svih razvojačenih branitelja HVO-a u cijeloj FBiH. Jer konačno tako smo jači u zaštiti prava svih pripadnika HVO-a što do sada nije bio slučaj od završetka Domovinskog rata u BiH,

URB HVO-a ŽZH