CIRKUS – Tužiteljstvo istražuje provalu u stan članice VSTV-a Monike Mijić – ona negira da je djelo počinjeno

Državno tužilteljstvo danas je izvjestilo kako istražuje provalu u stan članice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Monike Mijić, dok ona za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi kako joj nije provaljeno u stan, niti bilo šta otuđeno.

Iz Tužiteljstva BiH su kazali kako je formiran predmet “nakon zaprimljene informacije da su nepoznati počinitelji tokom jučerašnjeg dana provalili u stan u Sarajevu koji koristi članica VSTV-a BiH Monika Mijić”.

“Tom prilikom su otuđili, između ostalog, i predmete koji se mogu dovesti u vezu s aktualnim događanjima u VSTV-u”, navedeno je u priopćenju.

Mijić je za BIRN BiH izjavila da nju Tužiteljstvo nije kontaktiralo da je bilo što pita.

“Moj stan nije provaljen, nije ništa ukradeno, pričam sa svog telefona”, kazala je Mijić.

Iz Tužiteljstva navode kako će provesti neophodne istražne radnje u suradnji sa nadležnim policijskim agencijama i drugim državnim organima, a na telefonski poziv BIRN-a BiH nisu mogli iznijeti više detalja, osim da su obavijest dobili od nadležnih policijskih organa.

Aktualna događanja u VSTV-u podrazumijevaju audiosnimak razgovora između predsjednika ovog pravosudnog tijela Milana Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buha o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, zbog kojeg je VSTV održao izvanrednu sjednicu jučer, 3. prosinca.

Jednim od tri usvojena zaključka sa ove sjednice Tegeltija je pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH zbog narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, što značajno otežava rad ove institucije i započetih projekata.

Članovi VSTV-a se nisu mogli izjasniti o odgovornosti predsjednika Tegeltije na osnovu u medijima objavljenog audiosadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Tegeltija je u svojim ranijim izjavama kazao kako je snimak montiran, te Tužiteljstvo BiH podnio krivičnu prijavu protiv NN lica povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a.

Tokom jučerašnjeg dana i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova VSTV-a usvojene na izvanrednoj sjednici i razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika kako bi vratio ugled ovoj instituciji i povjerenje javnosti.

Detektore.ba