Božićna priča iz širokobriješkog kraja: Kako je ”šarac” naviještao Božić

Priča o ”šarcu” jedna je od najintrigantnijih priča o proslavi Božića u širokobriješkom kraju za vrijeme komunističke vladavine ovim prostorima.

Riječ je o osobi (ili više njih) koja je u noći s Badnje večeri na Božić s brda koja okružuju i na kojima leže sela Čerigaj, Mokro i Turčinovići rafalnom paljbom iz legendarnog ”šarca” MG 34, vrlo uspješnog puškomitraljeza, navještavala dolazak najradosnijeg kršćanskog blagdana.

Ovaj događaj možda i ne bi bio toliko zanimljiv da se nije pretvorio u tradiciju u godinama druge polovice 20. stoljeća, posebice u godinama hrvatskog proljeća, i istinski prkos rigidnom odnosu prema vjernicima od strane tadašnje komunističke vlasti koja je promovirala državni ateizam.

”Šarac” kojemu ni milicija nije mogla ući u trag

Učestalo ponavljanje događaja u svetoj noći isti je pretvorilo u pravu legendu širokobriješkog kraja. Zvuci ”šarca” bi se svake godine očuli s druge lokacije. Ondašnja milicija mu nikada nije uspjela ući u trag, a priče koje su kružile među lokalnim stanovništvom prethodno spomenutih sela samo su dale dodatni veo misterija na ”šarčev” čin.

”Čuje se šarac!”, ”Očuo se šargo!”, ”Opet se javio!”, bili su uzvici kojima bi lokalno stanovništvo, poglavito najmlađi članovi dočekivali ”šarčevo” javljanje.

”Kako smo se okupljali na obiteljsku molitvu na badnju večer, tako bi se i pripremali za njegovo javljanje. Zvuci ‘šarca’ bi se redovito čuli u toj svetoj noći. No, njegova dodatna čar bila je u tome što se nikada nije javljao u isto vrijeme i s istoga mjesta”, riječi su kojima je danas 74-godišnji Mate Kraljević – Matan iz Mokroga u razgovoru za Bljesak.info započeo svoju priču o ”šarcu”.

”Ni ondašnja milicija mu nije mogla ući u trag. Koliko je nama seljanima bilo poznato, vlasti su spremale neke akcije s ciljem pronalaska onoga koji je rafalnom paljbom iz ‘šarca’ naviještavao dolazak našeg Božića. Unatoč svemu, planiranim zasjedama i ispitivanju stanovništva pa čak i prijetnjama, nikada ga nisu uspjeli otkriti. I neka nisu! Svaka mu čast, ma o kome se radilo”, dodaje Matan i prstom pokazuje u smjeru brdskom predjela Zelenika s kojega bi se, kako on svjedoči, ”šarac” najčešće javljao.

U Čerkeza se ”najviše pucalo”

I njegov imenjak s Čerigaja, deset godina stariji Mate Barać s velikom dozom ushita priča svoju priču o ”šarcu”. Iako je ostala velika enigma tko je bio ta osoba (možda čak i više njih) koja je pucala iz ”šarca”, čerigajski Matan smatra kako bi to ”vrlo kao mogao biti netko od Čerkeza” jer se, kako kaže, ”tamo najviše pucalo”.

”Ni mi na Čerigaju nikada nismo saznali tko je bio ‘šarac’. Svake godine bi ga čuli, među sobom bi prepričavali njegovu hrabrost i odlučnost, ali nikada nismo, ma koliko to željeli, uspjeli otkriti njegovo ime”, ističe Matan u razgovoru za Bljesak.info i otkriva kako je osobno na području Crne ljuti, čerigajskom predjela na kojem žive Čerkezi, vidio čuveni puškomitraljez.

”Osobno sam u Crnoj ljuti vidio puškomitraljez, kojega smo nazivali ‘šarac’ zbog njegove munjevitosti u paljbi. No, tko je bio njegov vlasnik, je li se baš iz njega pucalo na svetu noć i odakle ga uopće tamo, to mi nije poznato. Svi smo slagali svoje verzije priče o ‘šarcu’ i na tome bi ostajalo. Iako nam je ‘šarac’ bio i ostao nedokučiv, njegov čin u potpunosti podržavam i opravdavam. Za to je onodobno trebalo imati hrabrosti”, objašnjava Matan Barać.

Naš sugovornik dodaje kako i danas na Čerigaju mogu pričati o ‘šarčevu’ svojevrsnom nasljedniku koji u svetoj noći neposredno prije polnoćke ispali nekoliko hitaca iz vatrenog oružja kako bi najavio dolazak Božića.

Inteligentna osoba koja je smišljeno izvršavala svoj čin

S kolikom dozom oduševljenosti se priča o ”šarčevu” činu otkriva nam i svjedočanstvo našeg sugovornika koji je želio ostati anoniman. Ističe kako iza ”šarca” stoji hrabri čovjek koji je svojim činom želio svima pokazati svoj revolt prema jednom totalitarnom sustavu i svim njegovim reperkusijama.

”Njegov potez u potpunosti podržavam i dijelim njegov stav prema sustavu koji nije želio čuti za Boga i slavljenje Božića. Iako ne znam tko je stajao iza ‘šarca’, mogu potvrditi kako znam ‘neke ljude’ koji su mu pomagali. Naš ‘šarac’ je naša istinska legenda i tako se prema njemu trebamo i danas odnositi“, ističe sugovornik u razgovoru za Bljesak.info.

Ipak, dodaje kako vjeruje u otkriće imena osobe koja je ”šarcem” naviještala Božić. Smatra kako se radi o veoma inteligentnoj osobi koja je smišljeno izvršavala čin i tako slala određenu poruku koja je imala odjeka u cijelom društvu i o kojoj se i danas priča.

Kakogod bilo, otkrilo se njegovo ime ili ne, priča o ”šarcu” će ostati jedna od najintrigantnijih priča o slavljenju Božića u širokobriješkom kraju.

Legenda o kojoj će slušati i generacije koje će tek doći. ”Šarac” je svojim primjerom pokazao kako ne može postojati ni osoba ni vlast koja će moći zabraniti proslavu Božića. Kako onomad, tako i danas kada se najradosniji kršćanski blagdan suviše komercijalizira.

Uostalom, možda bi i danas trebao neki novi ”šarac” koji će razbiti sav kič koji se nadvio nad Božićem?!

Ivan Kraljević / Bljesak.info