Ambasada SAD: Momak iz Posušja Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Chicagu!

Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Chicagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patria.

“Za sva ostala pitanja koja se odnose na imenovanja službenika koji predstavljaju BiH u inozemstvu, ljubazno Vas molimo da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova BiH” – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH na prijedlog Dragana Čovića u ljeto 2015. godine imenovalo je Šušnjara za generalnog konzula, ali on nikada nije potvrđen.

Narušio ugled BiH

Šušnjar je došao u žižu interesiranja nakon što je kao imenovani, a ne potvrđeni konzul iznosio stavove na marginama Molitvenog doručka u Washingtonu, a koji se tiču pravosudnih procesa koji se vode u BiH. Šušnjar se tijekom boravka u Washingtonu susreo i s nekoliko senatora te su njegove izjave o tim susretima prenošene u režimskim bh. medijima Večernjem listu i Dnevnom avazu.

Iako je Šušnjar tvrdio da je u Washingtonu boravio kao novoimenovani, a ne potvrđeni konzul sada je jasno da će on u SAD-u moći boraviti samo kao privatno lice, navodi Patria.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je prije nekoliko dana za agenciju Patria da je sve ono što je Šušnjar govorio u Washingtonu iznosio kao privatno lice i da on nikada nije prošao pripreme koje prolaze diplomate.

Što je Šušnjar govorio senatorima?

Prema pisanju Dnevnog avaza, Šušnjar je prisustvovao i vrlo važnim sastancima sa stranim diplomatama. List je objavio tekst u kojem navodi da je američki senator Jim Inhoff tijekom molitvenog doručka organizirao Okrugli stol o porastu prijetnje terorizma na Balkanu.

Od američkih političara prisutni su bili kongresnici David Jolly i Robert Aderholt, senator John McCain, bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, te senator Južne Dakote Mike Rounds. Tu konferenciju moderirao je Fatmir Mediu, bivši albanski ministar obrane, a uz njega su govorili sudionici političkog života iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Turske te ministar odbrane Makedonije Zoran Jelevski.

Dnevni avaz navodi kako je iz BiH, na tom okruglom stolu, jedino prisustvovao Ivan Šušnjar, a kojeg list potpisuje kao “novoimenovanog generalnog konzula BiH u Chicagu”, no kao toliko puta do sada Avaz je “pobrkao lončiće”.

Prema daljnjim navodima Avaza na ovaj Okgruli sto bili su pozvani još i ministar MUP-a RS Dragan Lukač koji je otkazao dolazak zbog zdravstvenih razloga, te Fahrudin Radončić, koji je u međuvremenu uhićen.

SirokiBrijeg.info