Prema neslužbenim procjenama, iz Hrvatske se u Herceg-Bosnu tijekom devedesetih godina slilo oko 20 milijardi kuna, objavljeno je na današnji dan 2003. godine u Slobodnoj Dalmaciji. Stjepan Mesić tvrdio je nakon odlaska iz HDZ-a da se iz Zagreba u Mostar dnevno slalo tri milijuna njemačkih maraka. Bivši premijer Zlatko Mateša tu brojku je malo korigirao i izjavio da se dnevno šalje milijun maraka!

Svejedno, teško je točno utvrditi o kojim se svotama stvarno radilo, budući da se taj novac u državnom proračunu prvi put pojavio tek 1998. godine. A i tada je ta brojka izražena sumarno, bez specificiranja na koje se adrese točno šalje. Tada je prvi put vodeću ulogu preuzelo Ministarstvo financija. U tom trenutku, iz proračuna za 1999. godinu Hrvatska je za Herceg-Bosnu izdvojila 462 milijuna kuna, plus 150 milijuna kuna za stradalnike rata. Ostalo je nepoznato kako se taj novac kasnije raspodjeljivao.

“Treba imati bogatu maštu i zamisliti koliko se novca i na koji način raspodjeljivalo prije toga, kad se zna da je dio dokumentacije o financiranju HVO-a – pisan rukom. Usput, deset tisuća vojnika Hrvatskoga vijeća obrane Republiku Hrvatsku koštalo je 700 milijuna kuna” – kazano je tada.

Najveći dio novca iz Hrvatske slijevao se u Hercegovačku banku i HVO. Međunarodna revizija u Hercegovačkoj banci je otkrila da je pokradeno više od 700 milijuna kuna hrvatskoga novca. Hrvatska je godišnje izdvajala 400 milijuna kuna za stradalnike Domovinskog rata, ali taj novac nije uplaćivan poimenično, već sumarno, kao jedinstvena svota iz koje se onda novac raspodjeljivao kako je kome odgovaralo.

Dnevno.ba