Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović održao je sastanak s predsjednicima stranaka članica HNS-a, koje će zajednički nastupiti na Općim izborima u BiH.

Koordinacija stranaka članica HNS-a, predvođena HDZ-om BiH, održala je radni sastanak na kojem je razmatran tijek priprema s rokovima, sukladno Odluci i Naputku Središnjeg izbornog povjerenstva o redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji će se održati 7. listopada 2018. godine. Razgovarano je o pravnim, tehničkim i organizacijskim pitanjima u vezi podnošenja prijave za ovjeru političkih stranaka do 25. svibnja, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razmatrani su i drugi konkretni organizacijski i pravni koraci za provedbu izbornih aktivnosti te je utvrđena dinamika i plan obveza, operativnih poslova i rokova.

S ciljem operacionalizacije pri provedbi izborne strategije, Koordinacija HNS-a odlučila je po potrebi utemeljiti i koordinacije po županijama koje će na svojoj razini kreirati i provoditi izborne aktivnosti, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Za razlliku od prethodnih tjedana kada se navodilo da će koaliciju sa HDZ-om BiH sačinjavati sve stranke osim HDZ1990, iskristaliziralo se tek šest pouzdranih partnera.

Za pojasniti je da je na sastanku nazočilo šest predsjednika stranaka: Stanko Primorac Ćane (HSP BiH), Ivan Musa (HKDU), Marijo Karamatić (HSS), Miro Grabovac Titan (HDU), Milijan Nakić (HSP dr. Ante Starčević) i Anto Lozančić (HSS Stjepan Radić) te da ova, tzv. Čovićeva koaliciju, zajedno sa njegovim HDZ-om BiH tvori ukupno sedam stranaka od 13 stanaka članica HNS-a.

Prošlih izbora 2014. godine partneri HDZ-u bili su također HSS, HKDU-BiH i HSP dr. Ante Starčević, ali i HSP Herceg Bosne Vesne Pinjuh, a podrškom Ujedinjenog HSP BiH Miljenka Miloša, Hrvatskog pravaškog bloka Željka Koromana koji se u međuvremenu ‘utopio’ u Primorčev HSP BiH te Demokratskog centra pokojnog Antonija Mateškovića. Miloš je u najnovijim istupima za medije promijenio mišljenje te sad, za razliku od prije četiri godine, ozbiljno optužuje lidera HDZ-a BiH za sve probleme Hrvata u BiH.

Mišljenje je drastično promijenio i predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane čija stranka je sačinjavala tzv. ‘Platformu’ zbog kje je HDZ BiH četiri godine opstruirao rad tadašnje Federalne vlade. No, ovih izbora HSP BiH partner je upravo HDZ-u BiH.

Hrvatska republikanska stranka na izbore ide samostalno, dok HDZ 1990 radi na objedinjavanju velike tzv. oporbene koalicije a koju će tvoriti stranke članice HNS-a kao i one koje to još uvijek nisu. Za sada se procjenjuje da će ta koalicija sačinjavati skoro deset političkih subjekata sa hrvatskim predznakom u BiH.

Republikainfo.com